Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyot ugrik jövőre a társasházak közös költsége

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jövőre rendkívüli mértékben emelkedhet meg a közös költség mértéke a társasházak esetén, főleg mivel jelentősen megugrott a feltétlenül szükséges állagmegóvó felújítások, és a takarítás-karbantartás költsége. Az áremelkedés a társasház állapotától függően akár 20-22%-os összköltség-emelkedést is jelenthet, a karbantartás az anyag- és a munkabérköltségek miatt jövő év elejétől 30%-kal drágulhat, a takarítás és az ingatlankezelés pedig átlagosan 10-15%-kal.

A társasházi lakók pénztárcáit minden bizonnyal súlyosan megviselő emelkedésről Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSzSz) elnöke az RTL Híradónak elmondta, ha azt esetleg későbbre halasztanák, akkor belátható időn belül a költségek csak tovább növekednének.

Hozzátette továbbá, hogy az állami segítség elmaradása különösen súlyossá teszi a helyzetet:

„Nagyon nagy problémát okozott továbbá a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszűnése […] ezáltal az elkövetkező években a karbantartásra-felújításra kevesebb pénz fog rendelkezésre állni.”

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyan még március 16-án azt nyilatkozta, „nem zárják ki annak az eshetőségét”, hogy az állam hamarosan egy másféle támogatási konstrukcióval áll majd elő a társasházak helyzetének kezelésére. Az RTL Híradó kérdéseire ezzel kapcsolatban most azt közölték, társasház-felújításra jelenlegi is jár állami kedvezmény, de csak „műemléknek minősülő”, vagy „helyi védelem alatt álló” épületek esetében.

A társasházi költségemelkedés ugyan a tehetősebbeket is megviseli, igazán fájni nyilvánvalóan azonban a nagyobb arányban ilyen lakásokban lakó, kisebb jövedelműeknek fog majd.

Ahogyan azt Kaplonyi az RTL-nek is említette, a kezelési költségek emelkedése főleg amiatt nagyon problémás, mert még 2018 októberében a kormány végleg megszüntette a lakástakarékok 30%-os állami támogatását, arra hivatkozva, hogy az LTP-rendszer „hatékonytalan” volt, és a „külföldi bankokat” segítette csupán.

A támogatási rendszer okozta tavalyi kiesést azonban azóta sem sikerült más állami forrásokból pótolni, az innen kikerült pénzek a sokkal kevesebb családot támogató CSOK-rendszerbe mentek át. Ráadásul az ingatlanok négyzetméterár-emelkedése 2019 októberéig folyamatos, és még az Európai Unióban is kiugró mértékű volt, és noha azóta stagnál, az alacsony magyar mediánjövedelem színvonala miatt továbbra is súlyos anyagi megterhelést okoz a lakhatás, és eszkalálódik a lakhatási szegénység jelensége is az országban.