Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A helyszínre vonuló tűzoltók 20-30 százaléka hiányzik, a kormány trükkökkel leplezi a létszámgondokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A helyszínre vonuló tűzoltók legalább 20, de több helyen már a 30 százaléka is hiányzik – mondta el a Népszavának Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. A nyilatkozatból kiderül az is, hogy ha a munkaerőhiány okozta helyzet tovább romlik, veszélyek és vezénylési nehézségek állhatnak elő.

Salamon szerint a kormány statisztikai trükkökkel leplezi a létszámgondok nagyságát. Elmondta, hogy egy ideje szinte az összes esetet a legalacsonyabb riasztási fokozaton kezelik, mert így elég csak egy vagy két kocsit küldeni néhány fős személyzettel. Emiatt viszont nem látszik, valójában mennyire sokan hiányoznak, miközben az oltás is kétszer annyi ideig tart, mint kellene.

„A belügyi tárca több mint egy éve hitegeti béremelési ígéretekkel a hivatásos állomány tagjait, de nem lépett semmit, folyosói pletykákból lehet tudni, hogy három béremelési változaton is dolgoznak a minisztériumban” – nyilatkozta a szakszervezeti elnök.

Hozzátette, amióta májusban 11 szakszervezet kivonult a Belügyi Érdekegyeztető Tanács üléséről, semmilyen tárgyalási lehetőséget nem kínáltak fel a dolgozók képviselőinek. Habár a tiltakozás hatására Pintér Sándor belügyminiszter júniusban megígérte, hogy 2020 januártól jelentős tűzoltói béremelés lesz, az erről szóló egyeztetés máig nem indult el. Egy tűzoltó kezdő bére egyébként jelenleg bruttó 180 ezer forint, amiből egész egyszerűen nem lehet megélni.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete 5 évre elosztott 50 százalékos, ezen belül jövőre 30 százalékos béremelésről kíván tárgyalni a kormánnyal. Úgy vélik, muszáj ekkorát változtatni, ugyanis egyre kevesebben lépnek be az állományba, lassan már a szabadságokat sem tudják kiadni.

A problémát tovább fokozza, hogy a tűzoltók a 24/48 órás beosztás miatt nagyon gyorsan kiégnek. Salamon szerint megyei igazgatóságonként átlagosan 10 embert tudnak a tűzoltóságok hivatali pozíciókban elhelyezni, ha fizikai vagy pszichológiai okok miatt nem tudnak tovább terepre menni, de hozzátette: az állomány öregszik, ennél sokkal többször szorulnak segítségre a régi dolgozók.

Nemrég mi is megírtuk, hogy a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke, Vidó Attila a honlapjukon írt a tűzoltók és a kormány közötti feszültségről.

A bejegyzéssel arra figyelmeztetnek, hogy az ország lakosságának biztonsága csökken, ha nem becsülik meg a káreseteknél beavatkozó dolgozókat, és a Belügyminisztérium figyelmen kívül hagyja követeléseiket.

(Népszava)

Címlapkép: MTI/Komka Péter