Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely arra kéri Áder Jánost, ne írja alá a százezreket veszélyeztető TB-törvényt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsony Gergely főpolgármester egyetért a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek álláspontjával és az ellenzéki pártok kritikájával a TB-törvénnyel kapcsolatban, ezért levélben fordul Áder János köztársasági elnökhöz azt kérve, ne írja alá.

„Meggyőződésem, hogy súlyosan aránytalan az a szankció, amely egy 25.000 forintot sem elérő közteher-tartozást akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével kíván sújtani. Különösen aggályos, hogy az érintettet a késedelem bekövetkezése után a kötelezettség teljesítésére, illetve elmulasztásának jogkövetkezményeire nem figyelmezteti egyetlen állami szerv sem”

– fogalmaz Karácsony, aki igyekszik felhívni Áder figyelmét: az elfogadott törvény alapján még egy egyszerű adminisztratív tévedés is (pl. rossz bevételi számlára utalás) igen súlyos, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat, illetve alkotmányjogi szempontból is kifogásolhatónak tartja.

Ahogy arról beszámoltunk, az Országgyűlés az év utolsó ülésnapján elfogadott egy törvénytervezetet, amely a magyar társadalom legelesettebb tagjainak orvosi ellátását nehezítené meg, vagy lehetetlenítené el.

Az új szabályozás értelmében azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk vagy háromhavi elmaradással rendelkeznek, készpénzben, előre kellene fizetniük az ellátás helyén – méghozzá piaci árért, ami milliós értéket is jelenthet. A TB-törvény körülbelül 700 ezer embert érinthet, közülük sokan ténylegesen egészségügyi ellátás nélkül maradhatnak.

A törvénnyel kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség arra figyelmeztetett: azoknak sem lesz nyugtuk, akiknek van állásuk, hiszen

„Mindenkinek ajánlott meggyőződni arról, vajon befizeti-e utána a munkáltatója a tb-járulékot.”

A szakszervezet hangsúlyozta: minden eszközzel meg kell próbálni akadályozni a törvény bevezetését „amely miatt családok tízezrei, százezrei mehetnek tönkre, s nem utolsó sorban drámaian megugorhat az ellátatlan betegek száma.”

Arról, hogy Áder János hány törvényt nem írt alá, itt írtunk.

Karácsony Gergely levele itt olvasható:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd