Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kocsis Máté szerint nem jóváhagyásra, csak észrevételezésre küldték el neki előre a Józsefváros újság lapszámait

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Nem kellett jóváhagynom, észrevételt tehettem a velem kapcsolatos írásokhoz”

-írja hétfői délutáni Facebook-bejegyzésében Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő, Józsefváros korábbi polgármestere Pikó András, a VIII. kerület októberben megválasztott első emberének állítására reagálva, aki ugyancsak hétfőn augusztus-szeptemberi belső levezéseket hozott nyilvánosságra, amelyek alapján Nyerges Zoltán, a kerületi lap korábbi főszerkesztője észrevételeket kér az újság tartalmával kapcsolatban a címzettektől, köztük Kocsistól is.

Az „észrevételezésre” – Pikó értelmezése szerint valójában jóváhagyásra – kért címzettek között egyébként ott volt Sára Botond, a polgármesteri széket Kocsistól „megöröklő” fideszes politikus, Rimán Edina jegyző és Helyi Választási Iroda vezetője, Egry Attila fideszes alpolgármester és Farkas Örs, Kocsis Máté korábbi kabinetvezetője és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának akkori elnöke.

Pikó szerint az önkormányzati e-mail fiókban talált levelek arról tanúskodnak, hogy a helyi újság szerkesztési gyakorlata a választás előtt direkt pártirányítás és kézi vezérlés alatt állt. Szerinte ennek nyomait akarták eltüntetni, amikor az október 13-i ellenzéki győzelem után a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték.

A polgármester hozzáteszi: a bemutatott levelek bizonyítják a helyi sajtó korábbi pártirányítását, ami pedig „egyértelműen sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, és a demokrácia írott és íratlan szabályainak sokaságát”. Pikó szerint a Helyi Választási Iroda vezetőjének közreműködése a kampány alatt a helyi sajtó tartalmának fideszes politikusok általi meghatározásában sérti a választás tisztaságát. Pikó úgy fogalmaz: a felelősöknek „vállalniuk kell a politikai és az esetleges büntetőjogi felelősséget”.

Kocsis Máté hétfőn délután úgy reagált a Pikó posztjában írtakra: neki csak észrevételezési lehetősége volt a saját magáról szóló anyagoknál, nem kellet jóváhagynia semmit. „Kommunikációs trükkökkel nem lehet egy kerületet vezetni, mondtam már. Tessenek elkezdeni inkább végre dolgozni, és tessenek visszaadni a 900 alacsony jövedelmű dolgozónak az egy havi bérét, amit elvettek” – vágott vissza az ellenzéki polgármesternek.

Sára Botond is reagált az ügyben: szerinte Pikó András „mondvacsinált okokkal akarja elterelni a figyelmet arról, hogy egy komplett lapszámot írt magáról.”

A választás utáni első Józsefváros lapszám  keletkezésének körülményeiről Pikó András december 13-án egy helyi média tematikájú konferencián beszélt részletesen, ahol az újság függetlenségének garanciájáról alkotott távlati elképzeléseiről is beszámolt. Tudósításunk az eseményről ide kattintva olvasható.

A levelek megtalálása egyébként Pikó szerint annak az informatikai átvilágításnak az eredménye, amelyet minden önkormányzatnál az átadás-átvételkor le kell folytatni, és amelyet azért is rendelt el, mert az önkormányzat különböző szerveinél és cégeinél, többek között a Józsefváros újság szerkesztőségében szerinte törvénytelen adatmegsemmisítés zajlott a hivatalba lépése előtt.

Az informatikai átvizsgálás eredményeiről Pikó András kedden délelőtt fog sajtótájékoztatót tartani.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás