Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Százmillió forintba került a választások előtti ingyen krumpli és villanykörte Újpestnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Wintermantel Zsolt az önkormányzati választások előtt, külön erre a célra terveztetett és gyártott zacskókban adott ajándékcsomagot az újpesti nyugdíjasoknak. A csomagban kávé, tea, méz, tészta és kolbász volt, illetve járt mellé 10 kiló krumpli is. Ezen felül a kerület lakói Újpest Kártyával ingyenes led izzókat is kaptak. Ennek ellenére ellenzéki győzelemmel végződött az október 13-i választás, a két hónapja hatalmon lévő Déri Tibor (Momentum) vezette önkormányzat most jutott el a kampányidőszakban beszerzett csomagokkal kapcsolatos szerződések ellenőrzéséig.

A 24.hu-nak eljuttatott közleményükből kiderül, a fideszes vezetés közel 100 millió forintot költött a nyugdíjasoknak kiadott csomagokra.

Az Újpest feliratos zacskóban található Omnia Silk kávét és Lipton Earl Grey teát összesen nettó 14 948 031 forintért, a többi élelmiszert nettó 43 464 567 forintért szerezték be. Míg a kávéért és teáért fizetett összeg éppen 50 ezer forinttal van a közbeszerzési értékhatár alatt, addig a kolbász, méz, krumpli és tészta beszerzésére fordított majdnem 45 millió forint közbeszerzés köteles lett volna. Azonban ezzel kapcsolatos eljárásnak sem a közbeszerzési értesítőben, sem a képviselő-testület által elfogadott közbeszerzési tervben nincs nyoma. Érdekes az is, hogy az Unibond Bt., amelytől az élelmiszereket vásárolta az önkormányzat, elsősorban műszaki kutatással és fejlesztéssel foglalkozik.

A választások előtti ételosztáshoz gyártott zacskókat egy, a jelenlegi önkormányzat szerint Fidesz-közeli cég, a Grafcom Média Kft. tervezhette és gyárthatta le, 6,5 millió forintért. Az Újpest Kártyával rendelkező lakosok számára kiosztott tízezer villanykörte 17 894 300 forintjába került az önkormányzatnak, ami 1790 forintot jelent darabonként, egy ilyen típusú izzó ára egyébként maximum 1000 forint körül mozog.

A polgármesteri hivatal szerint a beszerzések szabályosságát ki kell vizsgálni, mivel az közel 45 millió forintos élelmiszer vásárlás minden bizonnyal közbeszerzés köteles lett volna, bár elképzelhető, hogy ez a tétel a kivételek közt van.

A kerületben nem ez az első botrány a fideszes vezetés leváltása óta. A leköszönő Wintermantel Zsolt Facebook-posztban állította, hogy a kerület számláján 9 milliárd forint van, azonban a frissen munkához látó ellenzéki vezetés csak 7 milliárd forintot talált. Emellett a kerület alpolgármestere szerint, Újpest következő években kifizetendő számlái összesen elérik a 10 milliárd forintot. A korábbi vezetés nem gondoskodott például az óvodai és szociális ágazatban dolgozók, az önkormányzat munkatársainak és a helyi SZTK ápolóinak karácsonyi jutalmáról sem.

Kiemelt kép: Wikipédia