Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sydney-méretű óriástűz, és még hetekig tartó tűzvész: Ausztrália keleti része lángokban áll

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több tucat helyen fog még hetekig lángolni a bozót a kelet-ausztráliai Új-Dél-Walesben és Queenslandben, ezeken felül pedig kialakult egy tűzfészek, amelynek az alapterülete akkora, mint Sydney, valamint annak külvárosai.

Ez utóbbi tűz valószínűleg a nagyobb esők megérkezéséig – tehát januárig vagy februárig – fog még égni, közvetlenül a város észak-nyugati elővárosainak határában.

Az ausztráliai bozóttüzeknek kedvező száraz időszakban, illetve az elkerülhetetlen tüzek következtében eddig hat ember vesztette életét, és több mint ezer otthon pusztult el a már említett Új-Dél-Wales és Queensland területén.

Az Új-Dél-Walesi Meteorológiai Hivatal tájékoztatása szerint

„A kiterjedt Új-Dél-Walesi tüzek több esetben egyszerűen túl nagyok az oltáshoz jelenleg… Ezek nagy mennyiségű füstöt bocsátanak ki, amely megtölti a levegőt, narancssárgára színezi az eget és a radarjainkon úgy néznek ki ráadásul, mintha nagy mennyiségű csapadék esne.”

Ausztrália bozóttüzei az elmúlt 72 órában. a kormányzati honlapon jól követhetők a térség tűzfészkei. Kép: myfirewatch/Google

Ausztrália az elemzések szerint próbálja „kitrükközni” magát a Párizsi Klímaegyezmény feltételei alól a jelenleg is zajló COP25 klímakonferencián. Az ország az Egyezményt aláíró 196 államból a 14. legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátó jelenleg, és több szén-dioxidot enged a légkörbe, mint nála nagyobb lakosságú másik 40 ország, ezzel az egy főre jutó kibocsátók listájának az élén áll.

Emellett tény az is, hogy az ausztrál fosszilis üzemanyag-export jelenleg a harmadik legnagyobb volumenű a világon, rögtön Oroszország és Szaúd-Arábia után, nyers földgáz és szén tekintetében pedig a világ legnagyobb exportőre.

Néhány napja az egyik ausztrál tűzoltó-szakszervezet felszólította a kormányt, hogy vesse vissza a szén, földgáz és nyersolaj-kitermelést, mivel a klímaváltozás hatására tűzoltók és segítőik kerülnek bajba egyre több esetben.

A COP25 Klímakonferenciáról a Mérce folyamatosan tudósít, legutóbb Kiss Soma Ábrahám elemezte a gyűlést támogató üzleti körök klímaválságot mélyítő tevékenységét.