Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Példaértékű döntés a gyámhivataltól: öt gyerek menekült meg az állami gondozás elől a TASZ fellebbezése nyomán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy héten belül két előremutató gyámhivatali döntés is született, melyek eredményeképp két család gyermekei is hazatérhettek otthonaikba – számol be a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Néhány hete a Lyukóvölgyből, az ország legnagyobb szegregátumából fordultak a jogvédő szervezethez szülők, miután elvették tőlük négy gyermeküket. A szülők dolgoznak, kamasz gyerekeikkel tiszta, rendezett körülmények között élnek. A kiemelésre az adott okot, hogy a család egy éve költözött el Miskolcról Lyukóba, ahol nem lehet őket elérni.

A házukhoz ugyanis egy alig járható földút vezet, és mivel a családgondozó csak akkor megy ki, amikor feltétlenül szükséges, a postás pedig egyáltalán nem, a gyámhivataltól érkező leveleket, idézéseket sem kapják meg, így hát reagálni sem tudnak rájuk.

A 3500–4000 lelkes Lyukóvölgyben közel 500 halmozottan hátrányos helyzetű gyermek és 50 hátrányos helyzetű gyermek él. A szegregátumban két aszfaltozott utca van, háromban nincs közvilágítás, a háztartások 95 százalékában nincs megfelelő közműellátottság.

Ezt jelezték a családgondozók és a hivatal felé is – ha a „címzett ismeretlen” jelzéssel visszaérkező tértivevény nem lenne elég nekik. A szülők mindig együttműködtek a hatóságokkal, nem értik a döntést és kétségbe voltak esve, ezért a TASZ segítségével fellebbeztek a döntés ellen, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyámhivatal bírált el, ennek eredményeképp pedig rendelkezett a gyerekek azonnali hazakerüléséről.

„A példaértékű másodfokú döntés megállapította, hogy a szülők együttműködésére soha nem volt panasz, eltekintve az utóbbi egy évtől, amióta Lyukóban élnek, és sem a postás, sem a gyermekvédelem nem éri el őket. A másodfokú hatóság szerint az sem róható fel a szülőknek, hogy dolgoznak – sőt épp ez a megfelelő szülői magatartás részükről, ráadásul kamasz gyerekeik sem maradtak egyedül otthon, hiszen felnőtt lányuk vigyázott rájuk”

– írja a szervezet.

Fontos megjegyezni: a családból való kiemelés hivatalos okai az elhanyagolás, az érzelmi, fizikai vagy szexuális bántalmazás, illetve a szülő halála vagy a fiatal kriminalizálódása lehetnek. Sokszor azonban szerető családokból is kiveszik a gyerekeket anyagi okok miatt annak ellenére, hogy azt tiltja a gyermekvédelmi törvény.

A gyerekeknek ugyanis joguk van a családjukban élni, ezt pedig nem veheti el tőlük a szegénység vagy a megoldatlan lakáshelyzet sem.

„Az tehát, hogy a gyerekek időnként egyedül vannak, hogy vannak iskolai hiányzások, hogy nem elég jók a lakhatási körülmények, még nem lehet ok arra, hogy elszakítsák őket szüleiktől. Ha a hivatal annyira akart volna beszélni a szülőkkel, odavitethette volna őket elővezetéssel a tárgyalásra, de nem megoldás ezért elvenni a gyerekeiket”

– érvel a TASZ.

A másik sikert a Pest megyei járási hivatalnál sikerült elérnie a szervezetnek, ahol a nem vitatott nehézségek (szegénység, iskolai hiányzások, elmaradt orvosi vizsgálatok), mint veszélyeztető tényezők súlyosságáról érdemi párbeszéd indult a gyámhivatal és a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer szakemberei és a jogvédő szervezet közt. Ennek eredményeként az anyuka hazavihette most született babáját a kórházból, és idősebb testvérei körében nevelhetik őt a szülei.

„A gyámhatóság ugyanis elfogadta azon álláspontunkat, hogy még egy kanapén harmadmagukkal, az őértük harcoló, őket szerető szüleikkel aludni is sokkal jobb egy gyereknek, mint gyermekotthonban tengődni, minden biztonságot jelentő érzelmi köteléket elvesztve”

– fogalmaz a TASZ.

Ebből a két esetből is jól látszik: ha a gyámhatóság nem büntet, hanem mérlegel, gyermekek menekülnek meg az állami gondozástól. A párbeszédre való nyitottságnak és az ebből következő döntéseknek hála most öt gyermek maradhatott családjában – ha nehéz körülmények között is, de szüleik szerető gondoskodásában.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila