Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar aktivista próbálta meghekkelni Netanjahú lisszaboni látogatását, bevitték a rendőrök

Ez a cikk több mint 4 éves.

Graffitivel próbált üzenni a Lisszabonba látogató Benjámin Netanjahú izraeli elnöknek egy Portugáliában élő magyar aktivista, ám a rendőrség még azelőtt lefülelte az akciót, hogy befejezhette volna a miniszterelnöki palota telkét körülvevő falra írt feliratot.

A történekről maga az aktivista, Kalocsai Kinga – aki egyben a Mérce állandó szerzője is – maga tett közzé Facebook-posztot. Ahogyan a bejegyzésben írja, a

„Netanyahu is a terrorist!” – azaz: Netanjau terrorista!”

feliratot próbálta felfújni a falnak arra a pontjára, amelyről úgy vélte, kiesik a biztonsági kamerák látószögéből, ám ebben megakadályozták a rendőrök.

A Mérce kérdésére Kalocsai Kinga elmondta, felszólítás nélkül „ugrottak rá” a helyszínre érkező rendőrök, akik nagyon gyorsan meg is bilincselték. Ezt követően azonban elmondása szerint korrektül jártak el vele szemben a rendőrök, és nem volt semmilyen probléma az intézkedés során, valamint mindenről folyamatosan tájékoztatták angol nyelven.

Körülbelül 2 és fél órán keresztül tartották fogva, majd szabadon engedték azzal, hogy szabálysértést követett el, és a lisszaboni önkormányzat fogja megállapítani a szabálysértési bírság mértékét.

Kalocsai a Mércének elmondta, amint meghallotta a hírt, hogy Netanjahú Lisszabonba utazik, mindenképpen tenni akart valamit, mert háborús bűnösnek tartja az izraeli elnököt és szerint az, amit az elmúlt években az izraeli vezetés tett, nem más mint állami szintű terrorizmus.

„Folyamatosan növelik az illegális izraeli telepek számát Ciszjordániában, palesztin embereknek dózerolják le a házait, vagy költöztetik ki őket a saját otthonukból, a tüntetők ellen nem csak könnygázt és gumilövedéket, hanem sokszor éles lövedéket is használnak, a palesztinoknak gyakorlatilag semmi joguk nincs a saját országukban, és a mindennapjaikat teljesen ellehetetleníti az izraeli hadsereg random útlezárásokkal”.

– indokolta az aktivista csütörtöki akcióját.

Benjámin Netanjahú azért érkezett Lisszabonba, hogy Iránról és más védelmi  kérdésekről tárgyaljon Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. A találkozót eredetileg Londonban tartották volna, végül „biztonsági okokból” a portugál fővárosra cserélték a helyszínt, Netanjahú pedig egyúttal felvett a programjába egy találkozót António Costa miniszterelnökkel is.