Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ruha, étel- és ajándékgyűjtő akciók indulnak, itt segíthetsz hajléktalan embertársaidon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Beköszöntött a tél, a hideg időszakban pedig különösen fontos, hogy még több figyelemmel forduljunk rászoruló, hajléktalan embertársaink felé. A következő hetekre három civil szervezet is gyűjtőakciókat hirdetett, hogy a leginkább nélkülözőknek is jusson meleg ruha, étel és ajándék a fa alá.

A Budapest Bike Maffia december 8-a és 9-e között tart adománygyűjtő akciót, melynek keretein belül december 10-én, az emberi jogok világnapján négyezer átmeneti szállón vagy melegedőben éjszakázó hajléktalan embert szeretnének vendégül látni egy kiadós szendvics vacsorára. Az anyagi erőforrások egy részét a Holland Nagykövetség, egy részét pedig Bike Maffia állja, ami kb. kétezer adag étel elkészítésére elegendő, a másik kétezerre valót pedig adományokból szeretnék összegyűjteni.

Ha élelmiszeradománnyal segítenél, ezeket juttathatod el a szervezethez:

  • dobozos gyümölcslé
  • teafilter
  • gyümölcs (banán, narancs, mandarin, illetve citrom a teához)
  • vitaminos pezsgőtabletta
  • csoki

Az ételadományokat december 8-án és 9-én várják 10 és 20 óra között Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban (V. Károlyi u 16.), december 10-én pedig 10:30-tól 21 óráig a Kis Fecske Presszóban (Mikszáth Kálmán Tér 2.).

December 10-én ugyanitt, ugyanekkor akár a szendvicskészítésbe és az ételcsomagok összeállításába is beszállhatsz! Az akciót Budapest mellett Debrecenben, Pécsett és Szegeden is meghirdették, a részletekről az eseményekre kattintva tájékozódhatsz. Fontos, hogy ruhát, takarót és egyéb tartós élelmiszer adományokat most nem kér a szervezet, ezeket más időpontban fogják gyűjteni.

Ha pénzadománnyal segítenéd a gyűjtést, ide utalhatsz:

Bike Maffia Egyesület

Számlaszám: 16200151-18519259

Magnet Bank

Közlemény: 4000 vacsora

Az Oltalom Karitatív Egyesület a mindennapokban hátrányos helyzetű gyermekeknek, hajléktalan embereknek, rászorulóknak nyújt anyagi, természetbeni és lelki támogatást, most pedig arra kérnek mindenkit, hogy december 13-áig küldjön adományokat, amire itt is több lehetőség van.

A rászoruló gyerekeknek karácsonyi ajándékcsomagokkal lehet kedveskedni, ezek között lehet játék, könyv és mesekönyv, társasjáték, babák és kisautók, nem romlandó édesség, rajzeszközök, színezők, az óvodásoknak fejlesztő játékok, a nagyobbaknak kozmetikumok, tisztálkodószerek, fülhallgatók, sminkeszközök, harisnyák, táskák, körömlakkok kerülhetnek a csomagba.

Fontos, hogy a csomagokra rá kell írni, fiúnak vagy lánynak készítetted, és hogy hány éves gyermeknek szánod. Mivel 2 évesektől 21 évesekig minden korú gyerek megfordul az Oltalomnál, a szervezet segítségképp összegyűjtötte, hány darab és milyen korú gyerekről van szó.

Az Oltalom ünnepi vacsorával is készül fővárosi intézményeiben, amihez jópár alapanyagra szükség van, illetve várnak még tartós élelmiszeradományokat, szaloncukrot, gyümölcsöt, dobozos margarint/vajat, valamint tisztítószereket, tisztálkodási szereket is szívesen fogadnak.

Az Oltalom ünnepi vacsorájához kell:

40 kg vágott savanyú káposzta
20 kg vöröshagyma
6 csomag babérlevél
600 db savanyú káposzta levél
60 kg darált hús
8 kg rizs
60 db tojás
6 l olaj
1 kg pirospaprika por
4 kg kenyérszalonna
10 tubus fokhagymakrém
6 csomag őrölt bors
6 csomag egész bors

A felajánlott élelmiszereket, illetve a gyerekeknek készített ajándékcsomagokat a Dankó utca 11-ben lehet leadni a hét minden napján, egész nap. Mint arra az egyesület felhívja a figyelmet, ha nagy tételben küldenél élelmiszert, a nagyobb boltokban vásárolhatsz online is, a kiszállítást pedig kérheted a szervezet címére.

Természetesen itt is van lehetőség pénzadomány küldésére.

Oltalom Karitatív Egyesület

10400140-00026699-00000006

K & H Bank Zrt.

A közlemény szövegébe az adomány céljától függően írd be, hogy „ünnepi vacsora”, vagy hogy „cipősdoboz”.

A Menhely Alapítvány meleg kabátot, kesztyűt, sapkát, farmert és téli cipőt gyűjt december 18-áig hajléktalan embereknek. Fontos, hogy a ruhadarabok és a cipők  ne legyenek lyukasak, legyenek mindennapos használatra alkalmasak, tiszták, felnőtt méretűek, strapabírók.

Az alapítvány hétfőtől szombatig 9 és 14 óra között veszi át az adományokat a Kürt utca 4-ben.

Ahogy arra a Budapest Bike Maffia emlékeztet: az emberi jogok egyetemes nyilatkozata szerint minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz, nevezetesen élelemhez, ruházathoz, lakáshoz, orvosi gondozáshoz, valamint a szükséges szociális szolgáltatásokhoz.

Ma Magyarországon sokan mégsem férnek hozzá mindehhez. Az alapvetően szegényellenes rendszerben maroknyi civil és szociális szakember igyekszik  felszínen tartani társadalmunk legkiszolgáltatottabb helyzetben élő tagjait. Ha teheted, segíts egy régóta nem hordott kabáttal, egy karácsonyi ajándékcsomaggal, vagy segíts önkéntes munkával, szendvicsgyártással!

Címlapkép: Budapest Bike Maffia / Facebook