Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogadta a kormány a követeléseiket, 36 nap után véget ért a horvát tanársztrájk

Harminchat nap után befejeződött az oktatási dolgozók sztrájkja Horvátországban, miután a szakszervezeteknek sikerült kompromisszumos megállapodásra jutniuk hétfőn a kormánnyal a bérek emeléséről – közölte a helyi sajtó.

Andrej Plenković horvát kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: három részletben hat százalékkal növelik a az oktatási dolgozók bérét, december elsejétől három, június 1-jétől egy és 2021. január 1-jétől további két százalékkal.

„Az ajánlatunkat a szakszervezetek elfogadták, a sztrájk ezzel véget ért, a tanítás kedden reggel folytatódik” – fogalmazott Plenković .

Hozzátette: az oktatási dolgozók megkapják a bérüket a sztrájk idejére, ugyanakkor be kell pótolniuk azokat a napokat, amelyeken nem vették fel a munkát. Korábbi hírek szerint nem lesz tavaszi szünet az iskolákban, a tanévet is meghosszabbítják, hogy az elmaradt órákat be tudják pótolni a pedagógusok.

„Ez a kompromisszumos megoldás a gyerekek, a szülők és az ország normális működését szolgálják” – húzta alá a kormányfő.

A sztrájk nyomására a kormány nemrég úgy döntött, három részletben hat százalékkal emeli jövőre a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 6,11 százalékpontos emelését követelték, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetése így is elmarad a közszféra más területein dolgozókétól.

A kormány megígérte, hogy 2020. június 30-ig felülvizsgálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriákat. Ha a rendelkezésre álló idő alatt ez mégsem sikerül, a pedagógusi bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. A szakszervezetek azonban ezzel sem voltak elégedettek.
A most bejelentett hat százalékos növekedés a már említett hat százalékos emelésen felül kerül megvalósításra.

Az oktatási dolgozók győzelme nem teljes

A horvát sajtóban megoszlanak a vélemények arról, vajon a szakszervezetek vagy a kormány győzelmét jelenti-e a két fél által kötött kompromisszum. Ha onnan nézzük, hogy Andrej Plenković még egy héttel ezelőtt is „abszurdnak” és „igazságtalannak” nevezte a tanárok sztrájkját, a szakszervezetek követeléseinek elfogadása kétségtelenül a kormány számára visszavonuló.

Ugyanakkor vannak jelek, amelyek azt mutatják, a szakszervezetek sem tudtak élni a mögöttük álló széles társadalmi támogatottsággal és a tagjaik elkötelezettségével. Az egyik jel, hogy a múlt heti ajánlattal ellentétben a kormány tegnapi ajánlatát már nem vitték a teljes tagság elé szavazásra – részben attól tartva, hogy újbóli elutasítással kell szembesülniük.

A másik jel, hogy végül a kormánynak sikerült megosztania a sztrájkolókat, és csak az oktatási személyzet számára vezeti be, az iskolákban dolgozó személyzet többi részét ez nem érinti.

Horvát Bilten szerint mindenesetre sikerült a sztrájknak mozdítania a politikai kultúrán, amely eddig a tanárok és más dolgozói csoportok bérköveteléseit a költségvetési egyensúly szempontjából söpörte le az asztalról, a több mint egy hónapig tartó demonstráció azonban a dolgozók méltósága felé tolta el a kérdést. A portál szerint ezzel az új politikai kerettel nem tudtak hatékonyan élni a szakszervezetek, de a horvát politika szempontjából előrelépést jelent a változás.

(MTI / Bilten)