Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kósa Lajos bocsánatot kért a zsidókat megsértő beszédéért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kósa Lajos a Fidelitas szombati tisztújító kongresszusán arról elmélkedett, az októberi választáson a Jobbik és a baloldali pártok koordinációja kapcsán, hogy „biztosan a zsidóknak is jól esett a nyilasokra szavazni” a második világháború után Hajdú-Bihar megyében.

Kósa nagy felháborodást váltott ki, több zsidó szervezet is megszólalt beszédével kapcsolatban. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint megnyilatkozása történelmi csúsztatásoktól hemzsegett, és azzal a Fidesz alelnöke még a Holokauszt áldozatait is megsértette. Emellett a mostanában sok stratégiai ügyben a kormány politikáját támogató Szombat zsidó hetilap publicistája, Gadó János is reagált, illetve Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita hitközség elnöke a Neokohn.hu online oldalon utasította vissza, hogy „a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át”.

Kósa a felháborodást észlelve ma Facebook-posztban kért elnézést. Mint írja,

„A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek.”

Mint arra Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója felhívta a figyelmet, Kósa megszólalásához érdekes adalék, hogy a politikus beszédében a Duna parti cipőkbe beleköpő jobbikos Kulcsár Gergelyre utalt,

csakhogy épp Kósa volt az, aki az önkormányzati választások után, a megyei közgyűlés október 24-i alakuló ülésén – az ellenzéki képviselőkhöz hasonlóan – a fideszesek is mind megszavazták Kulcsárt a pénzügyi bizottság elnökének.

„Mivel a 24 fős közgyűlésben 16 hely a Fideszé, ha nekik tényleg mély elvi fenntartásuk lett volna Kulcsárral, illetve a baloldal és a Jobbik összefogásával szemben, simán megakadályozhatták volna, hogy pont az egyik legfontosabb bizottság vezetését adják oda Kulcsárnak. Ugyanez természetesen a többi ellenzéki pártra is vonatkozik”

– írja Panyi hozzátéve: a bizottságok vezetőiről egyszerre, egyhangúlag szavaztak a politikusok, vagyis előre leosztották egymás közt a tisztségeket a pártok. A közgyűlés alakuló ülésén a napirend előtti köszöntőbeszédet ráadásul Kósa Lajos mondta.

Címlapkép: MTI, Czeglédy Zsolt