Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A KDNP megduplázná a Kúria elnökének fizetését

Ez a cikk több mint 4 éves.

A KDNP az igazságügyi törvénycsomaghoz nyújtott be egy módosítási javaslatot, amely szerint a Kúria elnökének fizetését havi 1,5 millió forintról körülbelül 3,2 millió forintra emelnék – írja az Index az RTL Híradó nyomán.

A KDNP szerint egyszerű bérrendezés zajlik: korábban a köztársasági elnök fizetését is emelték, és most az igazságügyi vezetők bérét is növelnék.

A híradóból kiderül, hogy az RTL megkereste a KDNP-t, mert szeretett volna választ kapni arra, hogy a bérrendezést miért egy utolsó pillanatban benyújtott módosítással akarják indítványozni. A párt azt válaszolta, az emelés része a bírói és ügyészi illetményrendezésnek, és ez a módosító az összes bírói szervezet vezetőjének bérét egy szintre hozná. A csatorna a Fideszt is megkérdezte az ügyről, akik elmondták, hogy támogatják a módosítót.

A DK szerint „időszerű az igazságügyi dolgozók fizetésének rendezése, de a vezetők aránytalan béremelésével valójában a függetlenségüket vásárolják meg a kormánypártok”.

„A baj az, hogy ezt egy olyan törvényjavaslatba rakták bele, amelyikben egyébként jelentős mértékben korlátozzák a bíróságok függetlenségét és önállóságát. Kicsit saroksan azt is mondhatnám, ez méz a madzagon”– nyilatkozta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője.

Darák Péter 2012 óta a Kúria elnöke, és eddig fizetése a köztisztviselői bérekhez volt kötve. Ezt akarják most megváltoztatni úgy, hogy a legfőbb bírói testület vezetőjének fizetése a bírói alapbér hétszerese legyen – így jön ki a több mint 3 millió forintos bér.

Amint azt a csatorna felidézte, hogy amikor november közepén Áder János fizetésének emeléséről volt szó, a Fidesz azt mondta az RTL Híradónak, nem tudnak arról, hogy más módosító is lenne, de ha lesz, akkor megfontolják.

Az adás itt nézhető meg:

(Index.hu)

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán