Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három napra elfoglalják a diákok a Kossuth teret, hogy az oktatás leépítése ellen tiltakozzanak

Ez a cikk több mint 4 éves.

November 29. és december 1. között, három napra, három sátorral szállja meg újra a Kossuth teret a tavaly a CEU elköltözése ellen hasonló módon tiltakozó aktivista diákcsoport, a Szabad Egyetem.

A térfoglalás az első napon, ma este 7 órától kiállítás-megnyitóval és a tavalyi kitelepülésen készült dokumentumfilm (Free University- Szabad Egyetem) vetítésével indul, majd Barna Margit koncertje is sorra kerül.

A programokkal a vegyesen, számos magyar egyetem diákjából alakult Szabad Egyetem tavalyi akciójára emlékezik, amikor a háromnapos programsorozat keretében például a 2019-től Bécsbe költöző Közép-Európai Egyetemet is jelképesen koporsóba helyezték és eltemették.

Az idei program keretében a diákok csatlakoznak a Pedagógusok Szakszervezete szombati, délután 2-kor sorra kerülő tüntetéséhez is, de ez előtt és után is számos beszélgetéssel és más programmal is várják az érdeklődőket a téren.

A különböző beszélgetések, amelyek itt, a programban elérhetőek, többek között a szabad kutatás, a szakképzési rendszer, munka és tanulás viszonyát járják körbe az MTA-s, a kutatási szabadságért kiálló Akadémiai Dolgozók Fóruma, szakértők és a szakszervezetek képviselői, sőt ellenzéki polgármesterek és alpolgármesterek részvételével.

A szervezők a Szabad Egyetemhez csatlakozva az alábbi szervezetek is:

Akadémiai Dolgozók Fóruma
Független Diákparlament
Hallgatói Szakszervezet
Magyar Anyák
Oktatói Hálózat
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Szabad Budapest
Szabad Egyetem
Szülői Hang
Tanítanék Mozgalom

Ahogyan a szervezők közleményükben írják:

„A kitelepülés három napja alatt kiállítással mutatjuk be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit. A tér fő látványosságává kívánjuk tenni azt az idővonalat és posztereket, amelyen bemutatjuk a magyarországi oktatásban közel évtizede tartó rombolást. Szombaton és vasárnap számos beszélgetés, előadás foglalkozik a közoktatás, felsőoktatás és kutatási aktuális helyzetével, a kormányzat oktatási ámokfutásának legutóbbi időszakával. Olyan felszólalókat, előadókat és zenészeket hívtunk meg, akiknek fontos a magyar oktatás helyzete, és kiállnak az oktatás és kutatás ügyéért.”

A rendezvénysorozatot vasárnap, december 1-én több felszólalóval megtartott rendezvénnyel zárul majd, beszélni fog Karácsony Gergely főpolgármester is.

Kiemelt kép: Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Markoszov Szergej / Mérce)