Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országszerte 15 városban lesz klímatüntetés pénteken

Ez a cikk több mint 4 éves.

15 magyarországi városba szervez tüntetést a Fridays for Future október 29-én. Budapest mellett Debrecen, Pécs, Eger, Győr, Kaposvár, Karcag, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Szekszárd, Szeged, Szombathely, Tata és Veszprém is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az időzítés nem véletlen: pénteken lesz ugyanis a Black Friday, azaz a drasztikus leárazások és kedvezmények napja, ilyenkor pedig tetőfokára hág a vásárlási láz és a mértéktelen fogyasztás. Ennek a „hagyománynak” természetesen hatalmas az ökológiai lábnyoma, és pontosan annak a káros, túlfogyasztási kultúrának a szimbolikus eseménye, ami ellen a klímavédő Friday for Future is harcol.

Péntekre a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület is egy Ne Vásárolj Semmit! napot hirdetett, hogy felhívja a figyelmet az ész nélküli fogyasztás visszásságaira – erről itt írtunk bővebben.

Győrben kifejezetten Zöld Pénteknek nevezték el a tüntetést a Black Friday nyomán, az esemény során pedig egy közösségi kiáltványt is készítenek majd a tüntetők, amit át fognak adni a városvezetésnek, ugyanis szeretnék, ha Győr klímavészhelyzetet hirdetne, és nagyobb hangsúlyt helyezne a klímaváltozással összefüggő helyi feladatokra.

Pécsen szintén a vásárlás lesz a demonstráció tematikája, amint azt a Facebook eseménynél írják, egy akcióval készülnek:

„Egy átlagos ember gyönyörű mosolyú, tökéletes alakú modelleket, mindenki számára elérhető szép ruhákat és jól összerakott reklámokat lát, amik erősen vásárlásra ösztönzőek. Eközben a hátterben mérgező légkörben éhbérért dolgozó munkások és a Földünk kizsákmányolása folyik, anélkül, hogy tudnánk róla. Te gondoltad volna hogy a divatipar a korunk 3. legszennyezőbb iparága? Gyere nézd meg akciónkat és tudd meg valójában mekkora ára is van egy vásárlásnak!”

A Fridays for Future magyarországi szervezete kiáltványában úgy fogalmaz, alig néhány évünk maradt, hogy megfordítsuk a sorsunkat, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek.

Csupán néhány éve maradt az embereknek, hogy megteremtsék a túlélés feltételeit, néhány év, hogy végre cselekedjünk fajok millióinak, köztük az emberiség életéért, és minden perc számít.

Szerintük olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükség, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett.

A mára világméretűvé duzzadt mozgalmat Greta Thunberg klímaaktivista inspirálta, aki azzal vált híressé, hogy 15 évesen péntekenként iskola helyett a stockholmi parlament elé ment, hogy a klímavédelemért sztrájkoljon.

Az ENSZ hétfőn jelentette be, hogy az eredetileg kitűzött cél, miszerint 2100-ra ne növekedjen 1,5 illetve 2 Celsius foknál többet a föld átlaghőmérséklete, egyre inkább lehetetlennek tűnik, vagyis jelenleg rosszabbul állunk a klímaváltozás elleni harcban, mint valaha.

A Mércén péntek délután élőben közvetítjük a budapesti tüntetést, amely délben kezdődik a Batthyány téren. 

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs