Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini kiscicákkal támad az ellene tüntető szardíniákra

Ez a cikk több mint 4 éves.

A január 26-án esedékes olasz területi választások egyik legérdekesebb csatájának a klasszikusan „vörös régióként” számon tartott Emilia-Romagna tartomány szavazása ígérkezik. Az eddigi szociáldemokrata elnök Stefano Bonaccini ellen a jobbközép koalíció Lucia Borgonzonit indítja, aki a volt belügyminiszter, Matteo Salvini szélsőjobboldali Ligájának a tagja.

A tét nagy; miután a 2018-as parlamenti választásokon először fordult elő, hogy a jobboldali koalíció több szavazatot kapott Emilia-Romagnában mint a bal, komolyan felmerült a lehetősége, hogy a területi választáson elveszíti legszilárdabb bástyáját az olasz baloldal.

A nyári kudarc után, mikor Salvini elvesztette belügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi pozícióját, a Ligának is kiemelten fontos lenne egy ilyen jelentős szimbolikus győzelem, hogy nekik sikerül – ahogy Salvini fogalmazott – „felszabadítani Emilia-Romagnát a baloldali elnyomás alól”.

Novemberben Salvini meg is kezdte a kampány-roadshow-ját, kijelentve, hogy meg fogja tölteni a városok tereit a támogatóival. Ezzel szemben indított el egy kezdeményezést 4 bolognai fiatal, Mattia Santori, Roberto Morotti, Giulia Trappoloni és Andrea Garreffa, akik meg akarták mutatni, hogy legalább annyian utasítják el a szélsőjobboldali populizmust, ahányan Salvinit támogatják.

Két hete csütörtökön Bolognában, ahol Salvini megkezdte kampány-szelfimaratonját elég egyértelmű volt a matek. A Liga egy 5700 férőhelyes stadionba szervezte kampányrendezvényét, így az ellendemonstráció szervezői 6000 embert szerettek volna összecsődíteni. Végül körülbelül 12-15 ezer ember gyűlt össze, akik a szervezők szerint úgy zsúfolódtak össze a Piazza Maggiorén az esőben, mint a szardíniák. Innentől meg is volt az új civil mozgalom szimbóluma.

Múlt hétfőn Modenában is 7 ezer szardínia gyűlt össze, ami után már a volt belügyminiszter is kénytelen volt reagálni valamit, úgyhogy elindította twitteren a #gattiniconsalvini (kiscicák Salviniért) hashtaget, amivel arra buzdította követőit, hogy posztoljanak képeket a macskáikról, lehetőleg szardíniaevés közben. Nyilván ő sem maradhat ki a mókából, és azóta nem csak csillogó szemű követőivel szelfizik minden adandó alkalommal, hanem ahol macskát talál, velük is.


Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a macskák hatására sem fogynak a halak, vasárnap Riminiben adta át Salvini a Liga helyi központját, és hiába tűnt el aznap váratlanul a szardíniák oldala a facebookról, itt is 7 ezer demonstráló gyűlt össze a helyi halpiacnál.

A Liga rendezvényén Salvini többek közt arról beszélt, hogy az Öt Csillag által szorgalmazott környezetvédelmi adók, mint a műanyagadó, vagy a céges autók megadóztatása milyen gazdasági károkat fog okozni, hozzátéve, hogy „ezek a végén még a szelfiket is meg akarják majd adóztatni, és akkor leszünk igazán nagy bajban.” Arról is beszélt továbbá, hogy milyen sok levelet kap aggódó szülőktől és nagyszülőktől, akik arról számolnak be neki, hogy a gyerekek óvodáiban be akarják tiltani a karácsonyt.

A szardíniák demonstrációin arról beszéltek, hogy gyűlölet nélkül kell politizálniuk, nem szabad részt venniük a szélsőjobboldal által folytatott gyűlölködésbe. A tüntetéseiken nem voltak sehol pártzászlók jelen, pártsemlegesen, közösen tiltakoztak a szélsőjobboldali populizmus ellen. A szardíniák demonstrációinak a beszédek mellett a közös éneklés is fontos része. A Bella Ciao című antifasiszta partizándal és a Romagna mia (az én Romagnám) több ezer ember előadásában nagyon szép kontrasztot adott a szomszédos téren elhangzott riogatásnak.


Hétfőn Parmában gyűltek össze újból a szardíniák, akiket facebook-posztjában a helyi polgármester, Federico Pizzarotti is köszöntött.

„Kedves Szardíniák, üdv Parmában, 10 ezren vagytok itt. Hallassátok e szabad város hangját magasan és ünnepélyesen ezen a szabad földön. Mert senki nem jöhet Emilia-Romagnába arról okítani minket, hogy mi a szabadság.”


A november 13. és 19. közti közvélemény-kutatások még a Salvini által támogatott Borgonzonit látták esélyesnek, a legfrissebb mérések viszont már 2%-os Bonaccini előnyt mutatnak. Ez persze nagyon kicsi különbség, januárig 26-ig még sok víz fog lefolyni a Pón, de egyelőre úgy tűnik, hogy a baloldal felé billen a mérleg, miután úgy fest, a Salvini elleni összefogás, legalább olyan erős mint a támogatottsága.

Egyébként még a Liga jelöltjének édesapja is feltűnt a bolognai szardínia-tüntetésen. Ő azt mondta,

„Lucia remek, de nem szavazok Salvinire.”

Címlapkép: Matteo Salvini twitter