Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány szerint a klímavédelemről szóló nemzeti konzultáció valójában nem is nemzeti konzultáció

Ez a cikk több mint 4 éves.

Majdnem egy hete fut a kormány klímavédelemről szóló konzultációja, amit nagyjából sehol sem reklámoznak, pedig mindössze holnapig lehet kitölteni. Most kiderült, miért nem verik olyan nagy dobra a kérdőívet: a kormány a 444 megkeresésére azt válaszolta, hogy igazából nem is indítottak valódi nemzeti konzultációt, mindössze a brüsszeli előírásoknak tettek eleget.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium teljes válasza ez volt:

„A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

A konzultáció témája egyébként a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, ebben azt kell meghatároznia Magyarországnak, mi mindent kíván megtenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célokért, és az év végén be kell nyújtania az Európai Bizottságnak.

A konzultációra több párt is sajtóközleményben reagált, a Párbeszéd pedig úgy döntött, elindítja saját konzultációját:

Mielőtt  Magyarország klímastratégiáját tekintve is Európa szégyenpadjára szorul, a Párbeszéd elindít egy valódi társadalmi egyeztetést szolgáló konzultációt, az adatokat azután eljuttatja a kormánynak és az Európai Bizottságnak is. A klímavészhelyzet elleni azonnali lépéseket pedig ki fogjuk kényszeríteni a kormányból.

-írják.

A kérdőív még holnap délig érhető el, itt lehet kitölteni, ha mégis konzultálnánk a kormánnyal klímaügyben.