Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony 90 civil szervezetet hívott meg a Városházára és átadta a város kulcsát a Budapest Bike Maffiának

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerda este hivatalosan is köszöntötte a Főpolgármesteri Hivatalban a civil szervezeteket Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor. A főpolgármester-helyettes azzal indította beszédét, hogy hiába jelent mást a kifejezés eredetileg, egy város csak akkor lehet igazán „okos”, ha támaszkodik az átfogó, hasznos tudással és szakértelemmel rendelkező civiljeire.

Kerpel-Fronius megköszönte, hogy „annyi év keserű tapasztalata után” mégis sokan eljöttek a városházára, és megelőlegezik a bizalmat a vezetésnek. Biztosította a résztvevőket arról, hogy tisztában vannak az együttműködés felelősségével, és tudják, hogy ezt a bizalmat nem szabad eljátszani.

A főpolgármester-helyettes úgy véli, a választási kampány azon hívószavai, mint az átláthatóság, a részvételi döntéshozatal és nyitott városháza immáron valós célokká váltak. Így hát komoly partnerséget kínálnak a civil szervezeteknek, hiszen szeretnének mindenkit bevonni a döntésekbe, beleértve a lakosságot is.

„Fel kell ismerni, hogy a városháza és a civil szervezetek egymásnak nem ellenségei. Ezt ki kell mondani, mert eddig egyáltalán nem volt így” – mondta el Kerpel-Fronius.

Karácsony Gergely beszédében hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő hetekben javaslatokkal fognak előállni, hogyan is nézhetne ki a gyakorlatban ez a közös munka. Hozzátette, 17 szervezet már korábban nyújtott be javaslatokat arra, hogyan képzelik el a hatékony együttműködést, így ezek is segítik őket.

A főpolgármester arról is tájékoztott, hogy közösségi tereket fognak létrehozni a Városháza területén, ahol a civil szervezetek is dolgozni tudnak majd.

„30 évvel a kommunizmus összeomlása után Magyarország legnagyobb és legfontosabb önkormányzatánál – ami az ország valószínűleg legértékesebb területén van –, jelenleg egy óriási parkoló üzemel ahelyett, hogy egy nyitott park lenne olyan lehetőségekkel, hogy a város kommunikálni tudjon a polgáraival” – nyilatkozta Karácsony, és biztosította a résztvevőket arról, hogy ez változni fog.

A főpolgármester elmondta, tudja, hogy a demokrácia nem mindig egyszerű, viszont pont akkor születnek sok pénzbe kerülő, rossz döntések, amikor valaki azt gondolja, hogy „a tiltakozó civilek véleményét félre lehet söpörni”. Tisztában van azzal is, hogy ez a helyzet a szervezeteknek sem egyszerű, hiszen jelenleg a politika alapvető működési módja „mások nemzetközösségből való kiátkozása”.

„Aki ennek ellenére mégis együttműködik a politikával, könnyen megkapja azt a vádat, hogy akkor ő most lepaktált valamelyik oldallal. Éppen ezért nagyon értékelem, hogy most itt vagytok. Fontos üzenete annak, hogy adjuk vissza a politika értelmét: hogy a politika nem a politikusokról szól, hanem a közösség ügyeiről” – jelentette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester az esemény végén felmutatta a város kulcsát, amelyet nemrég vett át Tarlós Istvántól. Beszédében elmondta, szerintük ezek a kulcsok a bezárkózást szimbolizálják, és ők szeretnék ezt megváltoztatni. Éppen ezért kollégáival úgy döntöttek, hogy nem tartják meg maguknak, helyette átadták a Budapest Bike Maffiának, akik 1 évig fogják őrízni az így vándorútra eresztett kulcsot. Hozzátette, bárki a teremben megérdemelte volna ezt a kitüntetést, de nem volt sok idő dönteni vagy szavazást kiírni. Végül azért esett a választásuk a segítő munkát végző kerékpárosokra, mert az a zöld és szociális gondolat jellemző működésükre, amiben a városvezetés is hisz.

A teljes köszöntő visszanézhető Facebookon:

Címlapkép: Karácsony Gergely Facebook oldala