Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy házat hagyott maga után gáz nélkül a Fidesz Józsefvárosban, de legalább kívülről kifestették őket

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Józsefváros újjáépül!” – üzenték a (többnyire) homlokzatelújítás alatt alatt álló józsefvárosi épületek molinói Sára Botond polgármestersége idején. Kívülről valóban megszépült jópár ház, belül azonban nem sok minden történt velük.

A gázvezetékek például olyannyira nincsenek jó állapotban, hogy négy társasházban (ebből kettő 100%-os önkormányzati tulajdonban áll) a szolgáltató kénytelen volt kikapcsolni a gázt a vezetékek szivárgása miatt, így a hideg idő beálltával sokan fűtés nélkül maradtak. A fideszes városvezetés után maradó probléma megoldása az új polgármesterre maradt.

„Erről beszéltünk folyamatosan a kampányban is: többnyire látszatfelújítások történtek eddig a kerületben, főként a homlokzatokra koncentrálva. Politikai marketing szempontból erőltették ezt, csak hogy el lehessen mondani, „Józsefváros újjáépül”, miközben belülről meg romos és elhanyagolt maradt, különösen igaz ez az önkormányzat saját házaira.”

– írja Pikó András polgármester mai Facebook-posztjában.

Ebből kiderül,

akad olyan ház is, amit bár belülről is felújítottak a választási kampányban, nem sikerült jó minőségű munkát végezni, ugyanis a lecserélt vezetékeken nem jut be a gáz az épületbe.

Mint azt Pikó írja, Budapesten annyira elöregedett a vezetékhálózat, hogy csak ahhoz, hogy a 40 évnél idősebb vezetékrészeket fel tudják újítani, évi 40 km vezetéket kellene kicserélni, miközben nem állhat meg az élet: közlekedni is kell, bejutni a lakásokba, és ha a ház falaiban van a gond, megvárni a karbantartók munkáját.

A polgármester szerint az önkormányzati tulajdonú házakban már ma elkezdődik a belső gázvezeték felújítása, az elektromos hálózatokat pedig átvizsgálták, hogy a hideg beálltával villanyradiátorokkal tudjanak segíteni az ott lakóknak.

A munkálatok még így is karácsonyig, de rossz esetben év végéig is eltarthatnak, vagyis eddig kell gáz nélkül boldogulniuk a lakóknak.

Közben újabb társasházaknál indulhat a gázvezeték felújítása és vizsgálata, ezért Pikó azt ígéri, az önkormányzat felveszi a kapcsolatot az érintett közös képviselőkkel és minden lehetőségre felkészülnek, hogy segíteni tudjanak az ott lakóknak, ha szükséges.

„A józsefvárosiak jobb életminőségét nem a csilivili, de egy év alatt lepergő vakolatok, hanem olyan műszaki állapotú házak biztosítják, amelyekben télvíz idején nem kell kikapcsolni a gázt vagy lekapcsolni a villanyt.”

– írja a polgármester.

Címlapkép: Sára Botond / Facebook