Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Greenpeace-aktivisták tiltakoztak a Generali szénipart támogató biztosításai ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Greenpeace-aktivisták tiltakoztak ma reggel a Generali Biztosító budapesti székhelyénél azt követelve, hogy a társaság tartsa magát a klímavédelmi stratégiájában írtakhoz, vagyis ne segítse a széniparhoz köthető cégek életben maradását és szakítsa meg az üzleti kapcsolatait a szénipart képviselő vállalatokkal.

Az olasz központú biztosítótársaság ugyanis tavaly fogalmazta meg a nyilvánosság számára friss klímavédelmi stratégiáját, melyben vállalást tett arra, hogy szakít a széniparral, a Greenpeace szerint a valóságban azonban továbbra is biztosítási szolgáltatásokat nyújt a cseh CEZ és a lengyel PGE villamosenergia-vállalatoknak.

A szervezet emlékeztet: a két vállalat Európa legszennyezőbb cégei közé tartozik, számos szénbányát és szenes erőművet üzemeltetnek, már így is évi több tízmillió tonna szén-dioxid-kibocsátás írható a számlájukra. És nem mellesleg pont a Generali biztosításával fejeztek be új szénerőműveket, ezen felül pedig bányáik bővítését, új bánya nyitását és újabb erőmű építését is tervezik.

Greenpeace-aktivisták a generali budapesti székhelye előtt. forrás: Greenpeace Magyarország / Facebook

A Generali vállalásai szerint 2020-ig a zöld ágazatokba történő beruházásokat 3,5 milliárd euróval növeli, a 2 milliárd eurós szénipari kitettségét pedig felfüggeszti tőkebefektetéseit és fokozatosan megszünteti kötvénybefektetéseit azok lejáratával, valamint mérlegeli a lejárat előtti felbontás lehetőségét.

Emellett szigorú kritériumokat is ígér, melyek szerint szénhez köthető vállalatnak minősül, ahol

  • a bevétel több mint 30%-a szénből származik,
  • az előállított energia több mint 30%-a szénből származik,
  • évente több mint 20 millió tonna szenet termelnek ki (bányászattal foglalkozó cégek),
  • aktívan részt vesznek az új, szénhez köthető létesítmények vagy üzemek építésében.

A társaság olyan országok esetében kivételt tesz, ahol az elektromos- és fűtési energia termelése még mindig a széntől függ, és nem állnak rendelkezésre középtávon alternatívák.

A Greenpeace szerint amikor a biztosítótársaságok biztosítást nyújtanak a nagy szén-dioxid kibocsátó vállalatoknak, akkor valójában hozzájárulnak a klímaválság súlyosbodásához, és a szénipar életben tartásához.

A tőkekockázatok biztosítása nélkül viszont igencsak megnehezedne a szenes cégek számára az erőműveik üzemben tartása, az új beruházások pedig teljesen ellehetetlenülnének.

A Greenpeace Magyarországon a Mészáros Lőrinc-közeli Mátrai Erőmű bezárásáért indított kampányt, ez ugyanis Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, bezárásával pedig felére csökkenhetne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása. Erről bővebben itt írtunk.

(Greenpeace / Portfolio)

Címlapkép: Greenpeace Magyarország / Facebook