Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antiszemita és homofób skandálással ünnepelte a lengyel szélsőjobb a függetlenség napját

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több tízezer lengyel csatlakozott a hétfői Függetlenség Menetéhez Varsóban, melyet 2010 óta minden évben a Második Lengyel Köztársaság kikiáltásának évfordulóján tartanak. Az eseményt lengyel szélsőjobboldali csoportok szervezik, de az elmúlt években a 2015 óta kormányon lévő Jog és Igazság pártja is támogatta azt, tavaly például, a köztársaság 100. évfordulóján ők is felvonultak Andrzej Duda elnökkel együtt.

Sokak szerint a Jog és Igazság azért kezdett nyitni a szélsőjobb felé, hogy nehogy azok saját pártot alapítsanak, amely elszipkázná a jobboldali szavazókat. Ez a terv viszont becsődölt, októberben a frissen alakult szélsőjobboldali Konföderáció 7%-ot kapott a választásokon, így bekerültek az országgyűlésbe.

Centenárium és kormánypárt nélkül idén ugyan jóval kevesebben vettek részt a felvonuláson, de a varsói városháza így is 47 ezerre teszi a felvonulók számát, a szervezők (valószínűleg erősen túlzó) becslése pedig 150 ezer főről beszél.

A meneten részt vett sok kisgyermekes család is, a felvonulók magját azonban idén is keményvonalas nacionalisták képezték. A vörös és fehér füstbombák, illetve a horogkeresztre hajazó Falanga-szimbólumok közt sok helyen felbukkant az idei menet jelképe, egy rózsafüzért tartó ökölbe szorított kéz. A szervezők, azaz a Radikális Tábor, a Nemzeti Mozgalom és az Össz-lengyel Ifjúság szerint ez a szimbólum a római katolikus ellenállást jelképezi a terjedő melegjogi követelésekkel szemben.

A felvonulásról természetesen nem maradhatott el a szokásos LMBTQ- és EU-zászlóégetés. A tüntetők egy csoportja lengyel intifádát követelt a cionista elnyomással szemben „Ez Lengyelország, nem Izrael!” skandálással kísérve.

Több ellentüntetés is kísérte a menetet. A legnagyobb – lengyel antifasiszták által szervezett – ellentüntetésen a szervezők szerint 12 ezren vettek részt. A résztvevők lengyel, EU-s és LMBTQ zászlókkal, illetve „Le a homofóbiával”, „Le a fasizmussal” és „A diverzitás erősíti a nemzetet” feliratú transzparensekkel vonultak rendőri kísérettel. A New York Times beszámolója szerint, amikor a két menet találkozott, az ellentüntetők a Bella Ciao című olasz antifasiszta partizándalt énekelték, valószínűleg a nacionalistákkal vonuló keményvonalas olasz fasiszták nagy örömére.

A nagyfokú rendőri jelenlétnek köszönhetően nem történt komolyabb incidens a varsói meneten, a Wroclaw-ban tartott párszáz fős felvonulást viszont 25 perc után leállították a hatóságok az antiszemita és rasszista jelszavak miatt.

A Jog és Igazság 2015-ös kormányra kerülése óta az addig kormányellenes nacionalista megmozdulásokból egy támogatott, patrióta felvonulás lett. A „családbarátosított” felvonulás többszörösére duzzadt a jobboldali, kokárdában ünneplő családoktól, akik közül sokan nem feltétlenül értenek egyet a szervezőkkel, illetve vannak, akik nem is tudják, hogy kik azok.

A felvonuló tömeg viszont hatalmas legitimációs erővel bír, hiszen hiába nem náci a felvonulók jelentős része, mégiscsak náci jelképek, lángoló LMBTQ-zászlók és a zsidó elnyomás elleni lázadásra buzdító transzparensek közt vonul több tízezer ember egy európai fővárosban, rendőrök által védve.

Az ilyen szélsőséges gyűlöletpropaganda megtűrt és elfogadott jelenléte a mainstream politikában és a hétköznapi életben pedig egyre jobban polarizálja a már így is nagyon megosztott Lengyelországot. De ez nem csak Lengyelország, hanem Európa-szintű tendencia.

Címlapkép: A címlapkép a tavalyi felvonuláson készült (forrás: Pixabay)