Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A görög rendőrség könnygázzal támadt az egyik athéni egyetem diákjaira

Ez a cikk több mint 4 éves.

Erőszakos összecsapásokra került sor hétfőn Athénban, miután a rendőrség tegnap behatolt az Közgazdasági és Üzleti Egyetem kampuszára, hogy olyan tárgyakat (motoros sisakokat, poroltókat stb.) foglaljon le, amelyek állításuk szerint erőszakos tüntetések során lehetne alkalmazni.

A vasárnapi akció nyomán a rendfenntartó erők lezárták az egyetem épületét, majd az intézmény szenátusa úgy döntött, egy hétre felfüggeszti az oktatást. Ez ellen tiltakozva hétfőn nagyjából 200 hallgató gyűlt össze a kapuknál, egy részük áttört a kerítésen és bejutott a lezárt udvarba. A rendőrség könnygázzal próbálta meg a demonstráló diákokat szétoszlatni, akik kövekkel válaszoltak.

A rendőrség több (saját közlése szerint 3) tiltakozót is őrizetbe vett, ez pedig újabb tiltakozást indított el, a hallgatók a délután folyamán spontán menetben vonultak át az egyetemtől a az athéni rendőrkapitányság épületéhez.

Az őrizetbe vettek közt van a Jánisz Varufákisz egykori szirizás pénzügyminiszter által alapított radikális baloldali párt, a MeRA25 több tagja, köztük két parlamenti képviselője is. A párt arról számolt be, hogy a rendőrség nem hajlandó jogi képviselőket engedni az őrizetbe vett tüntetőkhöz.

A júliusban megválasztott görög kormány nemrégiben törölte el azt a törvényt, amely jogi szempontból „menedékhellyé” nyilvánította az egyetemeket, vagyis megtiltotta, hogy biztonsági erők lépjenek az egyetemek területére. Ezt a törvényt még a katonai diktatúra bukása után hozták, hiszen a junta 1973. november 17-én egy tankot küldött az athéni műegyetem demonstráló diákjaira, tucatnyi halálos áldozatot hagyva maga után.

Az athéni műegyetem diákjainak  1973. november 14-17 közötti felkelését az 1967-ben hatalomra került katonai junta vérbe fojtotta, ám a tiltakozássorozat nagyban hozzájárult a rezsim gyengüléséhez és 1974-es bukásához. A radikális megmozdulás emléke és hagyománya a mai napig elevenen él a görög egyetemi körökben, a november 17-i évforduló rendszeresen kormányellenes tüntetések alkalmául szolgál.

A görög konzervatívok 2015-ben vesztették el a hatalmat a baloldali Sziriza javára, ám utóbbi nem tejesítette a megszorítópolitikák felszámolására tett ígéretét, így idén nyáron elveszítette a hatalmat. Kiriakosz Micotakisz új jobboldali kormánya gyorsan nagyvállalatbarát és piacosító intézkedések sorát jelentette be – többek közt a kollektív bártárgyalás intézményének gyengítését, és a közszolgáltatások részleges privatizálását -, ennek hatására pedig az elmúlt hetekben is tüntetések, illetve sztrájkok sorozatára került sor országszerte.

(via Euronews, DiEM25)

Címlapkép: Twitter / DiEM25