Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bajorország keresztényszocialista vezetése ismét rajong Orbánért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pénteken Budapesten járt Edmund Stoiber bajor keresztényszocialista politikus, volt bajor miniszterelnök, pártja tiszteletbeli elnöke, és immár a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetés tulajdonosa, melyet Áder János köztársasági elnöktől vett át a Sándor-palotában.

Stoiber emellett a CSU jelenlegi vezetője, Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder „szívélyes üdvözletét” is elhozta Orbánnak, akivel szintén találkozott.

 

Stoiber a Keresztényszocialista Unió – a bajor jobboldali párt – nevében kifejezte egyetértését Orbán menekültpolitikájával, mondván hogy a határon kell eldönteni, kit engedünk be és kit nem, mivel véleménye szerint ez jelenti a rendet.

A bajor politikus arra is kitért, hogy tarthatatlan Erdoğan zsarolási helyzetben tartása, és ahelyett hogy Törökország jóindulatára bízza az Európai Unió hogy útnak indítja-e a menekülteket, uniós megoldást kell találni a problémára.

Edmund Stoiber úgy vélekedett, a kvótás szabályozás nem visz előrébb, ezért rugalmasabban kellene hozzáállni a szolidaritáshoz, azaz a megoldáshoz minden tagországnak hozzá kell járulnia, de mindenki más módon vállalhatna részt belőle: egyes országok a bevándorlók befogadása helyett állíthatnának például több rendőrt.

Stoiber emellett kiállt a nemzetállamiság mellett, mondván Európa nemzetekből áll össze, lakóinak pedig egyszerre van európai és nemzeti identitásuk, valamint hangsúlyozta Magyarország szerepét a német újraegyesítésben (a kerítésvágó Horn Gyula nem került szóba az MTI beszámolója szerint).

Cserébe Áder körbeudvarolta a konzervatív bajor politikust: lelkes patriótának, hűséges hazafinak, és elkötelezett európainak nevezte az egykori bajor miniszterelnököt, méltatva, hogy miután már 17 évesen belépett pártjába, 25 éven át volt a kormány tagja, és tizennégy éven keresztül Bajorország miniszterelnöke.

Emlékeztetett arra is, hogy Stoiber 1989 november 10-én egy küldöttséggel érkezett Magyarországra, majd Antall József MDF-es miniszterelnökkel a német és európai megosztottság felszámolásáról beszélgettek, most pedig jól megemlékeztek a berlini fal leomlásáról.

A köztársasági elnök azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy

„Mi, magyarok nem kopogtattunk Európa ajtaján, hanem mindig is otthon voltunk benne. A történelem által nekünk szánt helyet ezerszer is megszolgáltuk a megosztottság ellen vívott forradalmunkkal, 1956 szabadságvágyával és 1989 őszén a határaink megnyitásával.”

Nem most kezdődött a barátkozás a Fidesz és Stoiber, valamint a Keresztényszocialista Unió között, az első Orbán-kormány idején is ő volt Bajorország miniszterelnöke, és kifejezetten jó viszonyt ápoltak, a német nyelvű Andrássy-egyetem alapításában is közreműködött.

A jó viszony mindössze az elmúlt években romlott meg némiképp, mivel Orbánnal szemben a CSU egy ideig megengedőbb menekültpolitikát folytatott, azonban ennek elmúltával is voltak súrlódások.

Ilyen volt, mikor az EP-választások után Orbán – Emmanuel Macron francia elnökkel szövetkezve – meggátolta, hogy a CSU-s Manfred Weber legyen az Európai Bizottság elnöke, holott korábban kifejezetten pozitívan állt a jelölthöz.

Jelen találkozóból, valamint Söder „szívélyes üdvözletéből” úgy látszik, a két jobboldali párt között ismét szent a béke – legalábbis egy darabig.

via MTI / Magyar Hírlap / Merkur
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor