Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: Diplomáciai nagyüzem volt Budapesten az elmúlt időszakban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután tegnap gyakorlatilag lebénította Budapestet Recep Tayyip Erdoğan látogatása, menetrendszerint érkező péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor köszönetet mondott a fővárosnak, mivel”minden ilyen diplomáciai nagyüzem fennakadásokkal jár”. Igaz, egyből át is passzolta a labdát, mondván, ha „vitatott személyiség” érkezik, és még tüntetések is vannak, azok legalább akkora fennakadást okoznak, mint maga a vendég (aki miatt ugyebár folyamatosan lezárták az utakat, terelték a forgalmat, leállítottak buszokat és villamosokat, és így tovább).

Orbán magáról a tárgyalásról nem mondott semmi különöset (igaz, nem is tűnt úgy, hogy ez a látogatás olyan iszonyatosan nagy jelentőségű döntések miatt lett volna időszerű). Beszélt biztonsági és gazdasági érdekekről,  a békés és baráti kapcsolatok fontosságáról, és persze, nem állta meg, hogy az ellenzék tudatlanságát ne ecsetelje, mivel

„nem fogják fel, hogy Törökország nélkül az Európa felé tartó migránstömeget nem lehet megállítani”.

Orbán véleménye szerint sok ország szeretné eltávolítani a székéből a Donald Trump amerikai elnökhöz hasonló alkotmányos erővel bíró Erdogant, mivel Törökország gyengülése a bevándorláspárti erőknek lenne jó, hiszen akkor jöhetnének milliószám a migránsok.

A magyar miniszterelnök szerint viszont addig jó nekünk, amíg a török elnök Szíria felé nyitja meg a kaput a szírek előtt, mivel „addig mi biztonságban vagyunk”.

Beszélt még Orbán arról is, hogy Magyarország jelentős támogatást nyújt az Irakban élő kurdoknak, akiknek „iskolát építünk vagy kurd katonákat képez ki az iraki részen a magyar hadsereg”.

A miniszterelnök beszélt a Törökországból hazánkba érkező gázról is, ami növeli majd hazánk energiabiztonságát, ezzel kapcsolatban pedig kiemelte:

„Szeretem a munkámnak ezt a részét, ami egy bonyolult nemzetközi konstellációban igyekszik megtalálni Magyarország útját.”

Több már téma mellett a miniszterelnök beszélt Karácsony Gergely főpolgármesterrel megejtett találkozójáról is.

Kifejtette például, hogy szerinte

Magyarországon komoly belpolitikai harc van, miközben az ellenzék továbbra is diktatúrásdit játszik, pedig sok helyen nyertek.

Azt azért hozzátettem, hogy szerencsére Karácsony Gergely nem így tett, legalábbis az ülésen.

Orbán szerint az elmúlt 9 év a főváros életében aranykornak tekinthető .

„Nekünk Budapest olyan, mint a zsidóknak Jeruzsálem: egy van belőle, egyszer egy életben minden magyarnak el kell jönnie ide. De ahhoz, hogy Budapest valóban a nemzet fővárosa legyen, fejlesztések kellenek” – magyarázta.

E témáról szólva azért megemlítette, hogy a baloldali képviselők más fejlesztésekben gondolkodnak, mint tette azt Tarlós István, de Orbán nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy „rosszízű marakodás alakuljon ki Budapesten”.

„Sok fájdalmas dolgot kellett lehúznom a listáról, nem volt kellemes ez a délelőtt, álmokat kellett feladni” – szomorkodott a miniszterelnök.

Szomorúságának okai közt szerepelt a Liget-projekt megakasztása, az atlétikai stadion bizonytalan sorsa, és a XI. kerületi szuperkórház ügye, amiről László Imre, az új polgármester azt mondta, szívesen leállítaná, hogy inkább a Szent Imre Kórházat fejlesszék helyette.

Orbán egy elég magas labdát is lecsapott ezzel kapcsolatban:

„Nem szeretném, ha a stadionstopból kórházstop lenne”.

via Infostart
Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt