Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan lesz Kelet-Európában baloldali média?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Péntek délután kelet-európai barátainkkal fogunk arról beszélgetni, mit jelent a régióban baloldali médiát csinálni, és mi kell ahhoz, hogy Kelet-Európában erős internacionalista nyilvánosságról beszélhessünk. 

Már a Mérce elődje, a Kettős Mérce blog szerkesztése idején szembesültünk a Kelet-Európáról való tudósítás nehézségeivel. Meggyőződésünk, hogy a régió társadalmi, gazdasági  és politikai jelenségeire baloldali lapként kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen az Európa keleti perifériáján élő népek hasonló problémákkal küzdenek.

A gazdasági és politikai függés a nemzetközi nagytőkétől, az azt kiszolgáló nyugati politikai hatalmaktól és az ezeknek a viszonyoknak megfelelő hazai – néhol liberálisabb, olykor autoriterebb – kormányok hasonló kihívások elé állítják a poszt-szocialista társadalmakat, a kiszolgáltatottság enyhítése pedig kölcsönösséget és együttműködést feltételez a régió társadalmai részéről.

A médiának és a nyilvánosságnak ebben kulcsszerepe van: noha a régió népeivel való együttműködés nem lehetséges minőségi és szolidáris média nélkül, ma – szemben a nyugat-európai és tengerentúli történésekkel – kelet-európai fejleményekkel kapcsolatban nehéz naprakész, megbízható forrásokhoz jutni. A sztrájkoló szerb autógyári munkással, vagy az abortusz szigorítása ellen tüntető lengyel nőkkel való sorsközösség felismerésének feltétele, hogy valós panaszaikkal az uralkodó jobboldali ideológia torzítása nélkül szembesülhessünk, és problémáik rendszerszintű okait is felismerjük.

Azok az újságírók és szerkesztők, akik ennek elősegítését tartják feladatuknak, számos strukturális nehézséggel szembesülnek, kezdve az általános forráshiánytól és a nyelvi akadályoktól, egészen a kelet-európai tudósítóhálózatok felszámolódásáig és a közvetlen tájékozódást gyakran jobb híján helyettesítő nyugati médiák torzító elbeszélési kereteiig.

A Mérce a Szabad Október fesztivál keretében ezért Szomszédolunk / Neighbouring címmel médiatalálkozót szervez, melyre a Gdańsk-Chișinău-Szarajevó háromszögben balos médiákat szervező, író kollégákat hívtunk meg, akik a mieinkhez hasonló problémákkal szembesülnek.

Vendégeink olyan platformok képviselői, melyek hozzánk hasonlóan a liberális és jobboldali ideológiák által uralt médiatérben dolgoznak egy szolidáris, internacionális nyilvánosság felépítésén.

November 8-án, délután 2 és este 8 közt lengyel, cseh, szlovák, román, moldáv, szerb és horvát médiaplatformok képviselőivel arról fogunk beszélgetni, hogy

  • miért van szükség régiós együttműködésre, és mik ennek a kihívásai és perspektívái?
  • mi a szerepe a baloldali médiának a baloldali politikában?
  • hogyan tudják magukat a félperifériás baloldali médiaplatformok finanszírozni, és milyen függések közt kell evickélnünk?

Az esemény angol nyelvű, tolmácsgépet korlátozott számban biztosítunk!

Az esemény november 8-án, pénteken, délután 2 és este 8 közt, a Gólyában lesz (Orczy út 46-48.), a program részleteihez katt ide.

A program a Rosa Luxemburg Stiftung támogatásával jön létre.