Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Internetes platformon is szavazhatnak a chileiek arról, milyen reformokat éreznek prioritásnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A napokban Chile történelmi időszakon megy keresztül: a metrójegyár-emelésből kiinduló, milliósra bővülő tiltakozási hullám könnyen lehet, hogy új alapokra helyezi az USA szemében latin-amerikai liberális mintademokráciának tartott ország politikai-gazdasági berendezkedését.

Tüntetés Valparaíso városában október 27-én. Forrás: Twitter.

Ahogyan az Indignados mozgalom 2011-ben Spanyolországban, úgy a chilei események is lendületet adtak a digitális eszközök felhasználásának a demokratikus önszerveződésben. A Chilecracia platform, amit röviden bemutatunk, egy olyan eszköznek tűnik, ami segítheti a kaotikus, spontán népmozgalom megszerveződését és az utcai megmozdulások építő mederbe terelését.

Komplex preferenciarendezés: az emberek hatalma

A politikai felbolydulás közepette rengeteg ember osztotta meg a gondolatait arról, milyen változtatások szükségesek az országban (pl. minimálbér, nyugdíj terén). A különböző közösségi média platformokon (FB, Twitter) azonban nincs lehetőség arra, hogy a népszerűbb követelések előtérbe kerüljenek, ezzel vágva rendet a zajban.

Ezért a Datawheel chilei adatszakértői létrehozták a Chilecracia platformot, amely teret ad a közvetlen állampolgári részvételre és a preferenciák kinyilvánítására. A platform október 24-én indult és kevesebb, mint 24 óra alatt 1 millió szavazatot gyűjtött (a számláló ma már 7,2 milliónál jár).

Ez azt jelenti, hogy eddig csaknem 120 ezer ember szavazott prioritására különböző javaslatok között, amiből kirajzolódik egy komplex preferenciatérkép. A bináris opciók közötti szavazás segít rangsorolni az egymást nem kizáró javaslatokat, amik közül 109 került fel a platformra.

A rangsorolás három algoritmus alapján végezhető el: az összevetésből győztesként kikerülés %-a, a győzelmeket mutató mátrix-beli sajátvektor-érték és a sakkozók élőpontszámához hasonló trueskill-érték.

A most látható eredmények szerint a chilei online voksolóknak a lehetőségek közül a minimálbért elérő vagy meghaladó minimálnyugdíj, a minimálbér emelése, az ennek függvényében meghatározott politikusi juttatások, a politikai korrupció szigorúbb büntetése, az univerzális egészségbiztosítás bevezetése és a vízközszolgáltatás privatizációjának megszüntetése tűnt a legnépszerűbb követeléseknek.

Forrás: Chilecracia.

Kevesen, kevés összevetésben tartják ugyanakkor fontosnak a posta átalakítását, a melegházasság bevezetését és az abortusz legalizációját. Az is látható az oldalon, kik szavaztak: mely városokból érkezett a kitöltés, milyen neműek, korúak voltak a válaszadók.

A platform egy olyan részvételi mechanizmust alkalmaz, amit még 2011-ben az MIT-n alakítottak ki, és korábban használták olyan programoknál, mint az etikai dilemmákkal dolgozó Moral Machine vagy a világ legjópofább gifét kereső, a gamification (játékosítás) technikáit is bevető GIFGIF.

A Chilecracia-n elérhető adatok teljes mértékben elérhetőek, kutathatóak. A program megalkotó új funkciókon is dolgoznak, ami lehetővé tenné, hogy magát a rangsorolt javaslatot vagy témát is még demokratikusabban lehessen kialakítani, hiszen ezek jelenleg valamilyen módon a kutatók szűrésén keresztül kerültek a rendszerbe.

Ugyanakkor fontos újra rámutatni, hogy a platform még két hetes sincs! A tervezők azt is lehetővé teszik, hogy a platformot más országokban, más viszonyok között is bárki alkalmazhassa, hiszen az nyílt forráskódú, szabadon átvehető, fejleszthető lesz a közeljövőben.

A preferenciális szavazás egyébként egy olyan dolog, amit a normál demokratikus választási rendszerekbe is be lehet építeni. Ennek az előnyeiről itt írtunk.

A cikk a K-Monitor blogján korábban megjelent poszt aktualizált verziója.