Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A klímatüntetők azt kérik, ne csak Budapest, hanem minden önkormányzat hirdessen klímavészhelyzetet

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Fővárosi Közgyűlés mai alakuló ülésének egyik napirendi pontja a klímavészhelyzet kihirdetése volt, amit a testület egyhangúlag meg is szavazott. A klímatüntetéseket szervező Fridays for Future Magyarország mozgalom a döntéssel kapcsolatban közleményt adott ki, miszerint a szervezet üdvözli, hogy Budapest csatlakozott a világ több száz városához és 23 országához, ahol már megtették ezt a lépést.

„A klímavészhelyzet kihirdetése egy alapvető lépést jelent, az igazság kimondását. Ugyanakkor önmagában nem megoldás, hanem éppen annak beismerése, hogy égetően szükségünk van megoldásokra. A klímavészhelyzet kihirdetése létfontosságú intézkedések alapja lehet és kell is, hogy legyen – enélkül értelmét veszítő, valódi tartalmat nélkülöző politikai aktus marad”

– írja a szervezet, amely arra kéri Budapest összes önkormányzatát, hogy mutassa be a konkrét cselekvési programját, terveit, amelyekkel elősegíti a város mihamarabbi alkalmazkodását és kibocsátásainak csökkentését, természetre gyakorolt káros hatásának csökkentését.

De nem állnak meg itt: azt is kérik, hogy minden önkormányzat hirdessen ökológiai- és klímavészhelyzetet, alkosson cselekvési tervet és valósítsa meg azt minél több településen és országos szinten.

Mint írják,

„Az első lépés minden esetben a válsággal és a felelősségünkkel való szembenézés! Napról napra egyre nagyobb jelentősége van, hogy az önkormányzati döntéseknél figyelembe vegyék a biodiverzitás és a klíma védelmét, és meghozzák azokat az intézkedéseket, amelyek a lakosság alkalmazkodását, a város élhetőbbé tételét segítik szélsőségesen változó körülmények között is.”

A szervezet azt várja el minden magyar politikustól, hogy viselkedjenek és cselekedjenek felelősségükhöz mérten.

„Azért, hogy ez minél gyorsabban történjen, kérünk minden felelős magyar embert, hogy fejezze ki a közügyeinket irányító politikusok felé ennek a fontosságát, kérje tőlük számon a gyors és hatékony intézkedést velünk együtt”

– üzenik.

A szervezet november 29-én, az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája előtt újra klímasztrájkra hív mindenkit világszerte, így  Magyarországon is: idehaza erre a  napra eddig Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Tatán és Nyíregyházán hirdették meg az eseményt. A Fridays for Future célja, hogy újabb nagyszabású megmozdulással hívja fel a figyelmet az azonnali cselekvés szükségességére.

„A klímaválság nem vitatéma, nem politikai vagy ideológiai kérdés, hanem tudományos tény”

– emlékezetnek.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán