Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabó Szabolcs: Pártkáderek szavazási legitimációs játékában nem veszek részt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma délután szavaz az Országgyűlés két elég fontos pozícióról: újabb 9 évre legfőbb ügyésznek választhatják Polt Pétert, Handó Tündéből pedig alkotmánybíró lehet.

A feltételes mód némileg feleslegesnek is tűnik, hiszen mindkét kinevezésről kétharmados hatalmával élve dönthet a jelenlegi kormány.

Azt talán mondani sem kell, hogy Polt és Handó kinevezésének lehetősége nem aratott osztatlan sikert. Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő például így fogalmazott:

„Ma délután több fontos, a rendszer jellegét jól visszaadó, és sajnos a kormányzati cikluson messze túlnyúló kihatású személyi döntést hoznak meg a 2/3-os matematikai többségükkel visszaélő fideszes képviselők. Handó Tündét az Alkotmánybíróság új tagjának választják (jelen pozíciójában már tarthatatlanná vált). Polt Péter viszont megszolgálta, hogy további 9 évre a magyar igazságszolgáltatást, legfőbb ügyészi pozíciójából gazságszoláltatássá lényegítse át.”

Korábban volt rá példa, hogy ilyen horderejű döntéseknél az ellenzék egységesen fejezte ki tiltakozását (a leglátványosabb egyértelműen a rabszolgatörvény megszavazása volt). Most azonban úgy tűnik, nincs szó ilyesmiről. Legalábbis Szabó Facebook-posztjából ez derül ki:

„A parlamenti ellenzéki pártok kellően erős, az ügy súlyához méltó kezdeményezéssel, közös akcióra vonatkozó javaslattal idáig nem álltak elő. Ezért a szavazás előtt pár órával úgy döntöttem, hogy a pártkáderek szavazási legitimációs játékban nem veszek részt.”

Nem Szabó Szabolcs az egyetlen, aki hangot adott elégedetlenségének.

Hadházy Ákos szintén jelezte, hogy nem akar részt venni a Polt kinevezéséről szóló szavazáson. Mint írta:

„Bármilyen szavazáson megnyomhatjuk a NEM gombot, de ezzel úgy sem érünk el semmit. Csak statisztálunk a rendszer működéséhez, hogy úgy nézzen ki, mintha itt valami működő parlamentáris demokrácia lenne.”

FRISSÍTÉS:

A Demokratikus Koalíció ma délután, 15 óra 14 perckor küldött sajtóközleményében jelezte: a párt országgyűlési képviselői nem vesznek részt a Legfőbb Ügyész és az Alkotmánybíróság tagjának megválasztásában.

Mint írták:

„A Fidesz az elmúlt kilenc évben rendre megszegte a jogállamiság valamennyi követelményét és egyeztetés nélkül fideszes pártkatonákat ültetett az elvileg független közjogi tisztségekbe.

Most is így történt. A Legfőbb Ügyész és az Alkotmánybíróság tagjának jelölésekor ez alkalommal sem egyeztettek az ellenzék képviselőivel, nem válaszoltak kérdéseikre a bizottsági üléseken.

A Demokratikus Koalíció ezért nem vesz részt a Legfőbb Ügyész és az Alkotmánybíróság tagjának titkos megválasztásában. Mi, európai magyarok nem veszünk részt a jogállam totális leépítésében. A Fidesz semmibe veszi a választói akaratot, az ellenzéki képviselőket, ebben mi nem leszünk cinkosok.”

Szabó Szabolcs posztja pedig itt olvasható:

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)