Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kerpel-Fronius Gábor lesz Karácsony Gergely egyik főpolgármester-helyettese

Ez a cikk több mint 4 éves.

A korábbi sajtóértesülésekkel összhangban jelentette be ma sajtótájékoztatón Kerpel-Fronius Gábor (Momentum), hogy Budapest egyik főpolgármester-helyettese lesz, amennyiben holnap a Fővárosi Közgyűlés az alakuló ülésen megszavazza.

Kerpel-Fronius elmondta: portfóliójába többek közt az okosváros tartozik, „aminek keretében Budapestet fel kell készíteni a 21. század kihívásaira” – fogalmazott. A klímaváltozás káros hatásainak csökkentése is a feladatai közé tartozik majd (például a zöldterületek növelése, ivókutak létesítése, stb.), emellett a részvételiségért felel, vagyis azért, hogy a döntések előkészítésébe és kivitelezésébe is be akarják vonni a lakosságot. Kerpel-Fronius kiemelt célja közt említette, hogy az átláthatósági szempontok érvényesüljenek nem csak az önkormányzat, de többek közt az önkormányzati cégek tekintetében is.

„Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzatot irányító pártok olyan biztosítékokat teremtsenek meg a közös munkához, amely megelőzi és kizárja a korrupciós jelenségek minden formáját” – jelentette ki Kerpel-Fronius.

Ennek érdekében:

  • létrehozzák a Főpolgármesteri Hivatal antikorrupciós forródrót-szolgáltatását,

  • megvalósítják az antikorrupciós civil szervezetek által kidolgozott „Ez a Minimum!” elnevezésű programot,

  • A Fővárosi Önkormányzat közvetlen és közvetett többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok felsővezetőinek kiválasztására olyan teljesítményelvű eljárást alakítanak ki, amely kiemelt hangsúlyt helyez az antikorrupció és integritás szempontjainak érvényesítésére,

  • A főpolgármester kezdeményezi egy, a korábbi ciklusok elhíresült korrupciógyanús fővárosi és kerületi ügyeinek, így különösen a budapesti (ezen belül kiemelten a zuglói és a ferencvárosi) parkolási rendszer, illetve a kiemelt közlekedési beruházások vizsgálatával foglalkozó tényfeltáró bizottság felállítását.

Zárásként jelezte:

„Én már ezekről nem beszélni szeretnék, hanem nekilátni a munkának” – fogalmazott Kerpel-Fronius.

Kerpel-Fronius Gábor nyár elején tűnt fel, miután az EP-választás eredményeinek tükrében a Momentum úgy döntött, hogy elindítja a jóformán ismeretlen jelöltjét az előválasztáson (akkor készült interjúnk itt újranézhető).

Az előválasztást végül Karácsony fölényesen nyerte, de már akkor jelezte, hogy a jövőben mindkét, az előválasztásban résztvevő ellenfelével tervez a jövőben.

Kálmán Olga (a DK jelöltje) azonban nem igazán vett részt az önkormányzati kampányidőszakban, míg Kerpel-Fronius a XIII. kerületben egyéni képviselő-jelöltként (körzetét meg is nyerte, 75,49 százalékos arányban) is aktívan helyt állt, emellett a Momentum országos kampányában, és Karácsony mellett is rendszeresen feltűnt.

Kerpel-Fronius mellett Tüttő Kata (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (DK), Dorosz Dávid (Párbeszéd) és Kiss Ambrus neve is felmerült, mint főpolgármester-helyettesé Karácsony stábjában.

A Fővárosi Közgyűlés holnap tartja alakuló ülését.

A sajtótájékoztató itt nézhető újra:

Címlapkép: Mérce fotó