Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomozás indult a győri képviselő ügyében, akit nem engedtek be a választási bizottsági ülésre

Ez a cikk több mint 4 éves.

A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást, miután az MSZP-s Juhász István feljelentést tett egy különös választási bizottsági üléssel kapcsolatban, ami szeptember 20-án zajlott a városházán.

A képviselő aznap szeretett volna bejutni a városházán tartott helyi választási bizottsági ülésre (amihez minden joga megvolt képviselőként), amin egyebek mellett az ő saját indítványa is napirenden volt, amelyet azért nyújtott be, hogy vizsgálják ki Borsi Róbert fideszes képviselőjelölt videóját, amelyen a politikus egy iskolában kampányolt.

Az csak utólag derült ki, hogy ezt a kifogását elutasította a testület, aznap ugyanis egészen konkrétan nem engedte be a portás az épületbe, így az utcán volt kénytelen várakozni. A városházáról azonban csak két tisztviselő távozott, tőlük megpróbált jegyzőkönyvet kérni Juhász, de ennek felmutatását megtagadták.

Az ülés tényleges megtörténte ezek után kétségessé vált (valószínűtlen, hogy a föld alatt távoztak volna a bizottság tagjai), de később mégis megjelent az önkormányzat honlapján az ülés jegyzőkönyve.

Az ügyben a 24.hu információi szerint Juhász feljelentését követően nyomozást rendeltek el Győrben, ám napokkal később – még szeptemberben – az ügy átkerült a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályára.

A győri választások lebonyolításáért Csörgits Lajos aljegyző volt felelős, akivel kapcsolatban azóta is merültek fel kétségek.

Az ellenzék által kifogásolt talán legnagyobb rendellenességről hétfőn számolt be a 24.hu. A portálnak a győri ellenzék ügyvédei, és TVB-tagjai is állítják, hogy eltűntek a szavazólapok összesítései, vagyis

kétséget kizárólag nem lehet megállapítani, hogy hány üres szavazólapot vettek át az egyes szavazókörök, és azok hiánytalanul megtalálhatók-e.

Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozok viszont – egyetlen szavazókör kivételével – eltűntek.

Az ellenzéki TVB-tagok ezt már a múltheti újraszámlálás alkalmával észrevették, és jelezték is a választások lebonyolításáért felelős Csörgits Lajos aljegyzőnek. A 24.hu szerint Csörgits azt közölte: a listák a dobozokon voltak, de azok nem kerültek vissza a számlálókhoz, mert a leadott szavazatokat és a dokumentumokat mindenhol IKEA-s dobozokba csomagolva szállították be a bizottsághoz. Az választás lebonyolításáért felelős aljegyző azt is állította, hogy őt semmilyen jogszabály nem kötelezte a lista elkészítésére.

(24.hu)
Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba