Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

70 ezer helyreigazító szórólap kiosztását írta elő a bíróság a szegedi Fidelitasnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szegedi Fidelitasnak fejenként egymillió forint sérelemdíjat kell kifizetnie Botka László három munkatársának – Kalmár Gábor kabinetvezetőnek, Mózes Ervin volt címzetes jegyzőnek, valamint Solymos László volt alpolgármesternek. A Szegedi Ítélőtábla jogerős döntése emellett azt is előírja, hogy a Fidesz helyi ifjúsági szervezetének 70 ezer szórólapot kell eljuttatnia minden szegedi háztartásba, amelyben tájékoztatja a polgárokat, hogy megsértette a három tisztviselő jó hírnevét.

„Bemutatkozik Botka László börtönválogatottja” – ezzel a címmel indított kampányt tavaly októberben a szegedi Fidelitas, óriásplakátokon és szórólapokon terítették ezt az üzenetet.

Kopornyai Ernő, a szervezet szegedi elnöke ekkor egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a három tisztviselőt első fokon, hűtlen kezelés miatt börtönbüntetésre ítélte a gyulai bíróság.

Többek közt emiatt a sajtótájékoztató miatt perelte be a három férfi a Fidelitast, úgy érvelve, hogy utóbbi elhallgatta, a gyulai ítélet nem jogerős, a kiszabott büntetést pedig felfüggesztették. A felperesek a jó hírnév megsértésének megállapítását, sérelemdíj kiszabását, illetve a további jogsértéstől való eltiltást kérték a bíróságtól.

A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága közügyekben fontosabb, mint a jó hírnév védelme. A Szegedi Ítélőtábla mostani jogerős ítélete ezt a döntést változtatta meg, mondván: az elhallgatással és a szórólapkampánnyal megsértették a felperesek személyiségi jogait, mert valós tényeket hamis színben tüntettek fel.

Így a szegedi Fidelitas most izzíthatja a nyomdagépeket.

A botrány központjában szereplő ügy egyébként ingyenes parkolóbérlet-ügyként híresült el, a már említett gyulai bírósági ítélet úgy találta, a három érintett 2008 és 2012 között 307 ingyenes bérletet biztosított természetes és jogi személyeknek közgyűlési felhatalmazás nélkül. Az ítélet szerint az önkormányzattal semmilyen kapcsolatban nem lévő személyek is részesülhettek ilyen parkolóbérletben, a vádlottak pedig így 41 millió forintnyi vagyoni hátrányt okoztak.

Utóbbiakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

A három egykori tisztviselő fellebbezett a döntés ellen, a másodfokú per épp folyamatban van, a következő tárgyalásra október 31-én kerül sor. Ők azzal védekeznek, hogy a bérletek kiosztása a parkolórendszer 1996-os létrehozása óta bevett gyakorlat, és minden helyi, illetve országos szabályozásnak megfelel, más városokban is alkalmazzák. Fideszes politikusok is kaptak ilyen bérleteket, köztük az az önkormányzati képviselő is, aki állítólag feljelentést tett az ügyben.

(via Szeged.hu)