Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ötezer forintért cserébe másolták hajléktalan emberek iratait választási csaláshoz Nagykanizsán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hajléktalan embereknek pénzt adtak irataik lemásolásáért Nagykanizsán az önkormányzati választások előtt, és pénzt ígértek nekik a szavazatukért is, ezért választás rendje elleni bűntett miatt indított nyomozást a rendőrség – közölte a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Az ügyészség szerint a Magyar Vöröskereszt területi vezetője még szeptemberben tett feljelentést, miután a nagykanizsai hajléktalanszállón az ott elszállásoltak iratait ismeretlenek pénzért lemásolták.

Ötezer forintot fizettek a lakcímkártya és a személyi igazolvány lefényképezéséért, és azt is felajánlották nekik, hogy október 13-án busszal elszállítják őket szavazni és ezért 15 ezer forintot kapnak.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben, a rendőrség eddig 14 gyanúsítottat hallgatott ki.

Csak Zala megyében hat rendőrségi eljárás indult a választásokkal kapcsolatban, ezek közül ez az egyetlen, amely már vizsgálati szakaszban van.

Polt Péter legfőbb ügyész a napokban Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő megkeresésére adott arról tájékoztatást, hogy országszerte 13 nyomozást folytatnak a hatóságok a választásokkal kapcsolatos ügyekben, jellemzően közokirat-hamisítás miatt.

Ezek közül 12 nyomozás felderítési, egy pedig vizsgálati szakaszban van, ez utóbbiról közölte azt, hogy Zala megyei ügy.

Nagykanizsa polgárai egyébként fideszes polgármestert választottak múlt vasárnap, a győztes Balogh Lászlónak azonban ellenzéki többségű testületet kell majd vezetnie a következő ciklusban

Szavazatvásárlást az idei önkormányzati választás alkalmával is sok helyen észleltek országszerte: a választás napján percről percre közvetítésünkben mi is írtunk arról, hogy a fővárosban Pikó András frissen megválasztott józsefvárosi polgármester aktivistái is tapasztaltak hasonlót, de a Társaság a Szabadságjogokért összefoglalójából az derül ki, hogy a voksolás napján számszerűen a legtöbb választási visszaélésről – beleértve a szavazatvásárlást is kistelepülésekről érkezett bejelentés. A hívások alapján a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon történhetett a legtöbb visszaélés.

(MTI)