Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes EP-képviselők is megszavazták a szíriai török agressziót elítélő állásfoglalást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ellenkező előjellel szavaztak csütörtökön a Fidesz európai parlamenti képviselői, mint ahogyan az Európa Tanácsban tette azt első szándékból a párt elnöke, Orbán Viktor: előbbiek ugyanis melléálltak szavazatiakkal a szíriai török katonai beavatkozást elítélő állásfoglalásnak, míg a magyar miniszterelnök annak idején -egyedüli kormányfőként – megvétózta azt – írja az Euronews.

Csütörtökön szavazott az Európai Parlament Törökország Észak-Szíriában indított katonai hadműveletének az elítéléséről. A plénum végül kézfeltartással, nagy többséggel fogadta el az indítványt, amely szerint a török agresszió

  • a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti,
  • veszélyezteti az egész régió stabilitását és biztonságát,
  • további szenvedést okoz a háborúkban már eddig is sokat szenvedett lakosságnak,
  • a polgári lakosság tömeges elvándorlását okozza,
  • és hozzájárulhat az Iszlám Állam újjáéledéséhez, amely továbbra is biztonsági fenyegetést jelent Szíria, Törökország, a tágabb értelemben vett régió és az EU polgárai számára, valamint hátráltatja a humanitárius segítséghez való hozzáférést

Az EP-képviselők állásfoglalása szerint Szíria északi részén az ENSZ által irányított biztonsági övezetet kellene létrehozni. A Parlament mai döntésével elutasította az északkelet-szíriai határ mentén húzódó ún.  „biztonsági övezet” létrehozására irányuló török tervet, és aggodalmának ad hangot, hogy az amerikai-török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására.

Az állásfoglalásban benne van, hogy a képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök „fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük”.

A képviselők felszólították az Európai Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők emellett javasolják a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények felfüggesztését, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is.

Mint ismert, miután október 9-én Törökország háborút indított a szíriai kurdok ellen, az Európai Unió el akarta ítélni a török hadműveleteket, de ezt Orbán Viktor magyar kormányfőként egyedüliként elsőre megvétózta.

A miniszterelnök a hétfői parlamenti ülésnapon kifejtette álláspontját a török beavatkozásról, amely ellen a budapesti török nagykövetség előtt is többször tüntettek az elmúlt hetekben: a szíriai háborúban szerinte annyi történt, hogy a legnagyobb NATO szövetségesünk, az USA kivonult egy területről, oda egy másik NATO szövetségesünk bevonult, majd ott tűzszünetet kötöttek. Szerinte Magyarország és az EU előtt két lehetőség előtt áll, a Törökországban élő 3 millió szíriait visszaviszik Szíriába, vagy Ankara Európa felé nyitja meg előttük a kapukat. Orbán szerint itt érhető tetten a „nemzeti érdek”, hogy ne az utóbbi forgatókönyv valósuljon meg. Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is „nemzeti érdeknek” nevezte a szíriai offenzívát”.

A Fidesz tagságát felfüggesztő Európai Néppárt a múlt héten kiadott egy elítélő nyilatkozatot a török offenzíváról.

„Az Európai Néppárt parlamenti frakciója határozottan elítéli Ankara jogellenes akcióját, és úgy véli, hogy az amerikai elnök döntése az amerikai csapatok kivonásáról Észak-Szíriából váltotta ki azt” – állt a képviselőcsoport közleményében, melyben követelték, hogy Törökország tartsa be a nemzetközi kötelezettség vállalásait, vonja ki erőit a régióból és garantálja, hogy elérhessen oda humanitárius segítség.

A török hadművelet kezdete óta számos civil és katonai áldozat mellett legalább 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására az ENSZ adatai szerint.

(Euronews)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd