Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Partizán: Így csalta el a Lungo Drom a választást Sásdon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Új videójában a Partizán Sásdon tárt fel egy érdekes történetet, október 13-ról.

Az alig valamivel több mint háromezer lakosú Baranya megyei településen a roma önkormányzat 5 tagjából 4 egy szűk családi kör tagja. A család feje Orsós József, akiről több tanú egybehangzóan állítja a videóban, hogy szavazatokat vásárolt.

Sásdon a roma nemzetiségi önkormányzati választáson összesen 188 fő szavazott érvényesen. A választáson a Lungo Drom 5 képviselő-jelöltje mellett a CÖCE (Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Egyesülete) 5, a PHRALIPE 4 jelöltet indított.

Megválasztott képviselő viszont kizárólag a Lungo Drom jelöltjeiből lett: Orsós József, Orsós Józsefné (Orsós József felesége), Orsós Rita (a lányuk), Király Tamás Dávid (Orsós Rita férje) és Orsós Antal jutott be a testületbe.

A Partizánnak a PHRALIPE és a CÖCE egy-egy jelöltje is nyilatkozott. Utóbbi elmesélte, hogy október 13-án nem sokkal dél után az aljegyzőnek szeretett volna átadni egy hangfelvételt, aki azonban akkor még nem volt bent a hivatalában, így egy papírra írta le, hogy a birtokában van egy hangfelvétel, amint az hangzik el, hogy „a nyertes csapat 1000 forintot felkínál az illetőnek azért, hogy szavazzon rá, és ha végzett a szavazással, enni meg innivalót kap, ha rá szavazott”.

Hasonlóról számol be a videóban egy arcát nem vállaló férfi is, akinek állítása szerint szintén 1000 forintot ígértek nem csak neki, de másoknak is.

„- És kajak azt mondta, hogy ad egy ezrest?

– Ja.”

A CÖCE képviselő-jelöltje elmesélte, hogy az aljegyző asszony később segített neki, hogy a megfelelő jogszabályokra hivatkozva írja meg a bejelentést, és kérte, hogy hozzon egy tanút is. A tanú írásos vallomást tett, amiben beismerte, hogy valóban egy ezrest ajánlottak neki a szavazatáért cserébe.

A két szervezet jelöltjei arról is beszéltek, hogy látták, ahogy szállítják a szavazókat az urnához, aztán pedig megvendégelik őket.

Ezt egy választópolgár is elmesélte, hogy Orsós József (vagyis Maxi) felkereste a szavazás előtti napon, és azt ígérte neki, hogy ha rá szavaz, és utána átmegy hozzá, „sört, pálinkát vagy egy kis kólát is” kaphat. Hasonlóról számol be a videóban egy másik férfi is, aki úgy tudja, hogy volt olyan hölgy is, akinek Orsós egy ötszázast, egy kiló kenyeret és egy üveg kólát adott a szavazatáért cserébe.

A PHRALIPE jelöltje szerint a Lungo Drom Baranya megyében „elvesztette a hitelét”, mert nem a cigányságot képviselte, hanem saját magát.

„Azért kellünk nekik, hogy a mindenkori kormányt támogassuk. Mi szavazógépek vagyok… csak akkor kellünk nekik, ha eljön a szavazás ideje, akkor érdekes módon állampolgárok vagyunk, mert mi tömeget tudunk vinni oda, amikor meg lezajlik minden, akkor már nem vagyunk emberszámba véve” – fogalmazott a jelölt.

A CÖCE jelöltje még egy esetről számol be a videóban: a Lungo Drom által kijelölt megfigyelő személy, akinek nem is lett volna joga beszélni a szavazókkal, bekísért egy választót a szavazófülkébe – amikor azonban a CÖCE jelöltje a szavazókörben erről jegyzőkönyvet akart felvetetni, nem nagyon akarták ezt megtenni, és végül csak „rendőri intézkedés hatására” voltak csak hajlandóak rá.

A Helyi Választási Bizottság vizsgálat nélkül utasította el a CÖCE képviselő-jelöltje által benyújtott kifogásokat.

A Partizán videóját itt lehet megnézni:

Korábban mi is írtunk arról, hogy bár a Fidesszel szövetséges Lungo Drom szerezte a legtöbb mandátumot az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) a nemzetiségi önkormányzati választáson, azért túlzottan nem lehetnek elégedettek az eredménnyel, többséget ugyanis nem szereztek.

A 47 fős ORÖ-ben ugyanis 24 mandátum kell a többséghez, a Lungo Drom viszont csak 20 mandátumot szerzett, míg a FIROSZ 18-at, az RPM 5-öt, a PHRALIPE pedig 4-et, minek köszönhetően az elmúlt időszakban többször is korrupciós gyanúba keveredett Farkas Flórián is elveszítheti székét az ORÖ élén (bár bukása azért mégsem borítékolható, mivel a választások után általában történnek átállások egyik csoportból a másikba).