Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár parlamenti többségét elvesztette, Justin Trudeau pártja nyerte a kanadai választásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szavazatok 96 százalékának feldolgozottsága után Justin Trudeau pártja nyerte a kanadai választásokat. Trudeau pártja több mint 30 helyett vesztett, és minden valószínűség szerint nem szerzi meg a kanadai alsóházi többséghez szükséges 170 mandátumot.

Bár a Liberális Párt szerezte a legtöbb mandátumot a kanadai országgyűlési választáson, de a konzervatívok szereztek több szavazatot. 96 százalékos feldolgozottságnál a konzervatívok a voksok 34,5 százalékát, míg a liberálisok csak a szavazatok 33 százalékát tudhatják magukénak. Trudeau pártjának 156, míg legfőbb ellenzéki riválisának 122 mandátuma lesz. A Québeci Blokk 32, az Új Demokraták 24, míg a zöldek 3 mandátumot szereztek a 340 fős alsóházban.

Így a választáson a parlamenti többségét elvesztő Trudeau-nak vagy a Québeci Blokkal, vagy az Új Demokratákkal kell koalíciós tárgyalásokat kezdenie.

Trudeau kampányát sok botrány nehezítette, ahogy arról korábban írtunk. A TIME magazin a választási kampány során hozott le egy 2001-es képet Trudeau-ról, amin barnára maszkírozott arccal, fején turbánnal látható egy magániskola rendezvényén, ahol akkoriban tanított.

A magát a klímaváltozás élharcosának beállító, magas szén-dioxid adót kivető Trudeau hitelességét erősen megkérdőjelezte, hogy kormánya 4,5 milliárd kanadai dollárért vásárolt meg egy nyugat-kanadai olajvezetéket a Kinder Morgan energetikai cégtől, hogy ezzel garantálja a vezeték megépülését.

De felkavarta az állóvizet az is amikor Trudeauról kiderült  ötvenmillió forintnak megfelelő kanadai dollárt tapsolt el a Bahamákon töltött nyaralására (a csekket természetesen az adófizetők állták), vagy mikor arra kérte az igazságügyi miniszterét, hogy a hivatala hagyjon fel az SNC-Lavalin nevű építőipari vállalat ellen folytatott vizsgálatokkal. Utóbbi miatt több minisztere is lemondott egyikük most sikeresen jutott be független képviselőként a parlamentbe.