Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Pikó András vezette önkormányzatnak kell fizetnie a fideszes propaganda miatt kirótt büntetést

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Kúria szerint is törvénysértően kampányolt az önkormányzati választást megelőzően az önkormányzat által kiadott Józsefváros című újság Sára Botond fideszes polgármester mellett, az ezzel járó anyagi következményeket mégis a Pikó vezette önkormányzatnak kell vállalnia – erről a VIII. kerület új vezetője maga tett közzé bejegyzést Facebook-oldalán.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Fővárosi Választási Bizottság október elején helyt adott Pikó kifogásának, aki azt sérelmezte a heti rendszerességgel nyomtatásban megjelenő ingyenes újság 31. és 32. lapszámaival kapcsolatban, hogy 20 oldalából 10-en szerepel Sára Botond, a kerület fideszes polgármestere, az alpolgármester vagy a fideszes képviselők, miközben ellenzéki jelöltek egyáltalán nem.

A Nemzeti Választási Bizottság aztán részben az újság fellebbező főszerkesztőjének, Nyerges Zoltánnak is igazat adott, ám a Kúria most megállapította, hogy a lap megsértette a jelöltek esélyegyenlőségének biztosítására vonatkozó alapelvet, és helyben hagyta az FVB eredeti határozatát, miszerint eltiltja az újság szerkesztőségét a további jogsértéstől, és maximális pénzbírsággal sújtja, ami praktikusan 500 ezer forintot jelent.

A múlt vasárnapi választás óta azonban az a helyzet állt elő, hogy Pikó András váltotta Sára Botondot Józsefváros élén, így már az ellenzéki politikus vezette önkormányzatot fogja terhelni a kerület kiadásában megjelenő újságra kirótt pénzbüntetés.

A Fővárosi Választási Bizottság egyébként annak idején arra is kötelezte a Józsefváros újságot, hogy az elmarasztaló határozat rendelkező részét következő számában közzétegye. Pikó hétfői posztjában arról ír, hogy a Józsefváros nem jelent meg „valamiért” a választás utáni héten. Ráadásul Pikó szerint Nyerges Zoltán azóta közös megegyezéssel távozott is a lap éléről.

„Nem tudom, minderről lesz-e alkalmam beszélgetni Nyerges Zoltánnal, de ha jogi lehetőségem lesz rá, akkor a büntetésért és az azt megalapozó tevékenységéért a felelősséget vállalnia kell”

-írja a frissen megválasztott polgármester.

Mint korábban írtunk, Pikó Andrásnak egyéb nehézségekkel is meg kell birkóznia az átadás-átvétel kapcsán: több más budapesti kerülethez hasonlóan Józsefvárosban is  is megfellebbezte a kormánypárt a megválasztott ellenzéki polgármester győzelmét. Az új polgármester több fórumon is kifejtette ezzel kapcsolatban, hogy attól tart, a Fidesz célja, hogy megnehezítse a kerület működését.

Címlapkép: Sára Botond, Pikó András és Karácsony Gergely. / Mérce