Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szélsőjobb visszaszorult, de nyert, a zöldek erősödtek a svájci választásokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

A korai eredmények erősödést mutattak a svájci szövetségi választásokon a Zöld Párt javára, míg a szélsőjobboldali Néppárt (SVP) visszaszorult a 2015-ös eredményekhez képest. A zöldek sikerét az is növeli, hogy korábban soha nem tudtak helyet foglalni a négypárti Szövetségi Tanácsban, most viszont sikerülhet nekik.

A Zöld Párt 5,6 százalékról (2015) erősödött 12,7 százalékra a legutóbbi választások óta, a szélsőjobboldali Néppárt viszont 29,4-ről 26,3-ra esett vissza.

A szélsőjobb a menekültválság csúcsán sikeresen lovagolta meg az általános elégedetlenséget, a zöldek most a klímaválsággal kapcsolatos erősödő tudatosság miatt kerülhetnek jobb politikai pozícióba.

A Zöld Párton kívül még egy zöld erő is bejelentkezett a választásokon, mégpedig a centristább Liberális Zöld Párt, ami 7,6 százalékra erősödött. Ha a két párt félre tudja tenni politikai különbözőségeit, akkor akár 20 százalék feletti is lehet a törvényhozásban a zöld politikai képviselet aránya.

A balközép Szociáldemokrata Párt (SP) futott be másodikként, 16,5 százalékos szavazataránnyal, harmadik helyen a jobbközép Liberális Párt (FDP) végzett. A Zöld Párt átugrotta a szinte állandó negyedik Kereszténydemokrata Pártot (CVP), így a Szövetségi Tanácsbeli helyükre ők pályázhatnak.

A svájci kormányzatot adó Szövetségi Tanács helyei 1959 óta a négy nagy párt, az SVP, az SP, az FDP és CVP között oszlanak el, ezen változtathat a vasárnapi eredmény, ami után a CVP-t válthatják a zöldek.

A svájci politikai rendszerben a szövetségi kormányzatot (Tanács) a törvényhozás két háza választja, erre idén decemberben kerülhet majd sor, itt dől el az is, hogy a zöldek végül elnyerik-e a kereszténydemokraták helyét a végrehajtásban.

(Reuters)