Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntetnek Barcelonában, a reggel óta tartó sztrájk miatt leállt Katalónia

Ez a cikk több mint 4 éves.

Péntek reggel általános sztrájk indult Katalóniában, miután hétfőn a spanyol Legfelső Bíróság összesen több mint 100 év börtönbüntetést osztott ki a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás megszervezésében részt vevő 16 katalán politikai vezetőre. A döntés kihirdetése után nem sokkal hatalmas tiltakozáshullám söpört végig az autonóm tartományon, az ötödik napja tartó demonstrációk nem ritkán erőszakos fordulatot is vettek.

A mai sztrájkot két kisebb, függetlenségpárti szakszervezet, az Intersindical-CSC és az Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) hirdette meg. A hivatalos indok az, hogy a spanyol kormányzat régóta nem teljesíti a minimálbér emelésére és az egyenlőtlenségek csökkentésére vonatkozó követeléseiket, ám a szakszervezetek jelezték, támogatják a katalánok nemzeti önrendelkezését is. A spanyol törvények tiltják, hogy a munkavállalók képviselői nyíltan politikai indokkal hirdessenek sztrájkot, ezért volt szükség erre a körülményes indoklásra is.

Péntek délelőtt folyamán a függetlenségpárti katalánok lezárták a régió két autópályáját és több autóút is hasonló sorsra jutott. Tüntetők blokkolják a katalán főváros, Barcelona ikonikus épületének, a Sagrada Familiának a bejáratát is.

A hatóságok megállapodtak a különböző közszolgáltatások minimális szolgáltatási szintjéről is, amelyet a sztrájk alatt is biztosítani kell. Eszerint például a közösségi közlekedés csupán 25 százalékos teljesítménnyel működik, kivéve a reggeli és esti csúcsforgalomban, amikor a járatok 50 százalékának kell működniük.

Az egészségügyi intézményekben a sürgősségi és intenzív ellátás mellett a közvetlen életveszélyes esetekben látják el a pácienseket, de a kemoterápiák is működnek. A háziorvosi ellátás 25 százalékos teljesítmény mellett működik.

A közszolgálati média szokásos napi tevékenységének felét látja el.

Sztrájkolnak a kereskedelemben is, a Catalan News szerint a nap folyamán a kereskedelemben dolgozók 60-80 százaléka nem vette fel a munkát. A közszolgálati dolgozók 30 százaléka sztrájkol, az egyetemi hallgatók 90 százaléka nem vesz részt ma az órákon.

A magánszektorban is éreztetik hatásukat az események: szünetel a munka a spanyol autógyártó, a Seat martorelli üzemében is. A délután négy órás összesítés szerint a gyárak 30 százaléka, az építési vállalkozások 62 százaléka, a szolgáltató szektor 40 százaléka állt le.

Az elmúlt napokban a függetlenségpárti tüntetők szinte minden este összecsaptak a rendőrséggel, csütörtök este pedig durva atrocitásokra került sor, miután neonáci tüntetők lepték el a várost. Az egységes és oszthatatlan Spanyolországért kiálló náci és francóista jelképeket használó szélsőjobboldaliakat a rendőrség megpróbálta elválasztani az ellenük felvonuló antifasiszta katalánoktól, ám a tüntetések hivatalos vége után több helyen is komoly erőszakos bűncselekményekre került sor.

Egy térfigyelő kamera például rögzítette, ahogyan egy tucat botokkal felfegyverzett szélsőjobboldali bruális kegyetlenséggel ütlegel egy fiatalt. (Figyelem: A felvétel a felkavaró képsorokat tartalmaz!)

Az eset nyomán függetlenségpárti politikai erők egy része a katalán belügyminiszter, Miquel Buch lemondását kéri. A katalán törvényhozás elnöke, Roger Torrent elítélte a 23 éves fiatal elleni fasiszta támadást. A belügyi tárca annyit elismert, nem vezényelt ki elegendő rendőrt az utcára ahhoz, hogy kordában tudják tartani a szélsőjobboldali demonstrációt.

De Barcelona más részeiben is folytatódott a lázadás, a tüntetők a már megszokott koreográfia szerint barikádokat emeltek és gyújtottak fel, boltokba és bankfiókokba törtek be.

A tegnap esti események során a rendőrség összesen 19 embert vett őrizetbe.

Este 5 órától nagyszabású tüntetés is indult Barcelonában az elítélt függetlenségpárti politikusok védelmében. A tüntetésre a tartomány különböző pontjairól három nappal ezelőtt indultak gyalogos menetek, amelyek a nap folyamán futnak be a fővárosba. Sajtóinformációk szerint több tízezren vannak jelenleg is az utcán Barcelonában.

(El Diario / Catalan News)