Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely bebiciklizett a Főpolgármesteri Hivatalba, hogy átvegye Tarlós Istvántól Budapestet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt korábban többször is megígérte, Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere biciklivel érkezett a Városházára, hogy Tarlós Istvánnal megejtsék az átadás-átvételt.

Tarlós István volt főpolgármester bőrdzsekiben fogadta Karácsonyt, mivel mint mondta:

ebben kezdte a politikai karrierjét, és ebben is fejezi be.

Tarlós István leköszönő, és Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester a hivatal átadás-átvételén a Városházán (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az átadás-átvétel után Karácsony rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta: „rendkívül korrekt, barátságos volt ez a folyamat”.

A következő időszakra az együttműködés lesz a meghatározó, azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak – jelentette ki Karácsony.

Azt a programot, amely a választók bizalmát megszerezte, szeretné végrehajtani, amihez új korszakot kell nyitni. Ezzel együtt is, az elmúlt 30 év fontos tapasztalatokat, értékeket jelent számukra – fogalmazott Karácsony Gergely.

Épp ezért azzal a kezdeményezéssel él majd, hogy a Fővárosi Közgyűlés

az elmúlt 30 év munkájának, az önkormányzatiság 30 évének elismeréseként a két volt főpolgármestert, Demszky Gábort és Tarlós Istvánt is Budapest díszpolgárának válassza.

Karácsony utalt arra is, hogy már az első, alakuló ülésen érdemi döntéseket akar hozni a Fővárosi Közgyűlésben a „szabad és zöld  Budapest” érdekében. Mint fogalmazott:

„Nincs semmi akadálya annak, hogy programomat végrehajtsam.”

Az új főpolgármester külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „nem haraggal, hanem barátsággal” vált el Tarlós Istvántól, illetve nem is váltak el, mivel a volt főpolgármester ígéretet tett arra, hogy amennyiben Karácsonynak kérdése van, tanácsra szorul, „nyitott arra, hogy segítse a munkáját”.

„Nem ellenséggé, hanem szövetségessé váltunk” – jelentette ki Karácsony.

Sajtókérdésekre válaszolva Karácsony kitért az elől, hogy a Tarlóssal folytatott beszélgetés részleteit megossza, annyit azonban elárult, hogy a volt főpolgármester a beszélgetésen elmondta, kik azok a munkatársak, akiknek a munkája nélkülözhetetlen lesz a jövőben is. Karácsony ezzel kapcsolatban jelezte: mindenki számára lesz egy fél éves „türelmi idő”, ami alatt kiderül, kivel tud majd együtt dolgozni.

Molnár Zsolt főpolgármester helyettesi ambícióival kapcsolatban Karácsony csak annyit mondott:

„sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja”, de a jövő hét második felére meglesznek a személyi javaslatai az alpolgármesterek személyével kapcsolatban.

Élő közvetítésünket itt lehet újra megnézni: