Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érd új polgármestere bemutatja, miért jó, ha nem propagandával van tele a helyi lap

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Legyen az Érdi Újság mindenkié!” – írta ma Facebook-posztjában Csőzik László, Érd új polgármestere.

Talán nem véletlenül: ha visszalapozzuk az Érdi Újság legutóbbi számait (vagy akár régebbieket, itt lehet őket megtalálni), olybá tűnhet, hogy a lap – sok más vidéki újsághoz hasonlóan – kizárólag a regnáló önkormányzat és városvezetés hőstetteit gyűjtené csokorba.

Bár talán az is beszédes lehet, hogy az Érdi Újság Facebook-oldalán még mindig egy olyan címlapkép virít, amelynek főcíme „A kényszer most Brüsszel felől érkezik”, 2017. októberéből, ennél is beszédesebb, hogy az önkormányzati választás előtti lapszámban az akkor még székében ülő fideszes T. Mészáros Andrásról csak fotóból 7, kétkolumnás nagyinterjúból 1, kisebb-nagyobb győzelmi hírekből pedig még legalább 5 található az alig 13 oldalas újságban.

Ezek közt szerepel egyébként az érdi Fidesz 12+1 pontos ígéretlistája is, míg az ellenzék mindössze 1 darab cikket „kapott” a lapban, abban is kizárólag egy sajtótájékoztató szövegét ismertették arról, hogy az önkormányzatoknak még a nehéz helyzetben is meg kell találniuk azokat az eszközöket, amelyekkel tudnak segíteni az oktatásban.

Külön figyelemreméltó, hogy a cikkben egyetlen egyszer szerepel csak az, hogy Csőzik – akkor még ugye – polgármesterjelölt, akkor sincs megnevezve, hogy kinek a jelöltje.

De érdemes felemlegetni azt az esetet is, ami még jócskán a választás előtt történt: Csőzik sikeresen hekkelte meg az előző városvezetést nem titkoltan támogató önkormányzat-közeli lapot, miután az Érd Most hiányosan és valótlan információkkal tűzdelve jelentette meg az ellenzéki együttműködésről szóló hírt, az akkori, fideszes alpolgármester nem éppen baráti hangvételű kommentárjával kiegészítve.

Csőzik erre reagálva küldte el 12 főből álló fiktív képviselőjelölti listáját, minek köszönhetően a lapban egy ideig összeolvasható volt a nevek kezdőbetűiből a Simicska Lajost halhatatlanná tévő mondat:

Innen nézve valóban kiemelésre érdemes, hogy a friss Érdi Újság címlapján már Csőzik és csapata szerepel, méghozzá kifejezetten mértéktartó módon, és még T. Mészáros András is gratulál a győztesnek.

Csőzik a jövővel kapcsolatban meg is jegyzi:

„Nem akarom, hogy ugyanaz a kritikátlan, a polgármestert sztároló PR dömping folytatódjék, csak épp fordítva, s innentől meg mi legyünk az alákérdezettek és a tévedhetetlenek a hasábjain.

Legyen az Érdi Újság mindenkié! Érezzék magukénak, olvasgassák azok is, akik most nem ránk szavaztak! (Akik minket megválasztottak, valószínűleg nem így érezték eddig…). Nem csak azért, mert a média objektív, pártatlan kell, hogy legyen, hanem azért is, mert mindannyiunk pénzéből készül. Adjon helyt a kritikának, a lakossági panaszoknak stb. – jelenjen meg benne a közélet minden áramlata!”

Miután az elmúlt években a kormány lényegében felzabálta a vidéki nyilvánosságot, olyan légkört teremtve, amelyben sokak számára az egyetlen tájékozódási pont a közpénzből működtetett lapokból áradó kormánypropaganda volt, az önkormányzati választás egyik óriási fegyverténye, hogy ezek az önkormányzati lapok, szerkesztőségek, újságírók az ellenzék térnyerésével sok helyen visszatérhetnek az objektivitás talajára.

Mármint abban az esetben, ha az új városvezetés valóban hagyja őket tisztességesen dolgozni, anélkül, hogy elvárná tőlük a győzelmi híradást, és nyomást gyakorolna rájuk. Csőzik szavai alapján reménykedhetünk benne, hogy Érden ez lesz a helyzet. És bízzunk abban, hogy máshol is.

Csőzik László posztja itt olvasható: