Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor szerint a Fidesz nyerte a választásokat vasárnap este

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Miniszterelnök a Hír Tv-nek adott interjút, amit az Origo szemlézett. Orbán szerint érvényben maradt a Tarlós Istvánnal megkötött megállapodás, a kormány együttműködik majd Budapest új vezetésével. De beszélt a kurdok elleni török háborúról is.

Orbán Viktor a Hír Tv-nek szerda este adott interjújában azt mondta, a Fidesz nyerte az önkormányzati választásokat, bár érzékeny veszteségeket szenvedett. A miniszterelnök arra nem tért ki, hogy ez az érzékeny veszteség lényegében teljes Budapest és a megyei jogú városok közel felének elvesztése, illetve 3,2 millió magyar önkormányzatának, és a leggazdagabb magyar települések elvesztése. Hiszen az ellenzék által megnyert települések szedik be az országban az iparűzési adó közel felét.

Az ellenzék a 20 ezer feletti lakosú városok közül 37-ben diadalmaskodott, miközben a Fidesz 36-ban, illetve ezek közül 5 településnek független polgármestere lett. A 36 fideszes város közül pedig többen is – például Szolnokon vagy Kőbányán – az ellenzék adhatja a közgyűlési többséget.

Orbán Viktor beszélt a Borkai-ügyről is.

„Mindenkit megérint egy ilyen ügy, mindekit megrázott. Nem dolgom pálcát törni senki felett, de kötelességem van, hogy megmutassam, bizonyos dolgok nem megengedhetők a Fideszben. Ezért Borkai Zsolt már nem tagja a pártnak” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor ehhez nem tette hozzá, hogy Borkai továbbra is Győr polgármestere marad, méghozzá a helyi fideszes többségű képviselőtestület támogatásának köszönhetően.

A Törökország által indított, szíriai kurd tartományokat ért támadás kapcsán Orbán Viktor azt mondta, lehet bírálni a törököket, de támogatni kell őket a „migránsok megállításában”. Szerinte az EU érdeke nem az, hogy Törökország megnyissa a kapuit és Európára engedje a menekülteket. A miniszterelnök azt is mondta,

„pénzt kellene adni a törököknek arra, hogy Szíriában megépíthessék azokat a városokat, ahova visszamehetnek a menekültek”.

Orbán Viktor azt nem fejette ki, ezt a pénzt miért kell egy háború után a törököknek adni, és eddig miért nem javasolta, hogy az Iszlám Állam elleni harcban elévülhetetlen érdemeket szerző kurdokat támogassák, hogy az ottani területekre vissza tudjanak térni a Szíriából elmenekültek.

Forrás: Hír Tv, Origo

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd