Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: Minden budapesti cég vezetését pályáztatjuk, nem épül új épület a Ligetben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Indexnek adott a Facebookon közvetített élő interjút Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere. Karácsony elmondta, koalíciós kormányzás lesz Budapesten, amit ő vezet.

A csata véget ért Karácsony szerint, a budapestiek döntöttek. Az első levélben, amit megír, az lesz, hogy megtiltja a fővárosi cégeknek a jelentős kötelezettség vállalását, a másik egy levél Orbán Viktornak arról, hogy készen áll a tárgyalásra.

Karácsony azt is elmondta, hogy a választás napján kapott SMS-ekből kiindulva, lehetséges lesz az együttműködés a kormánypárti politikusokkal. Karácsony arról is beszélt, ő most nincs ellenzékben. Saját szerepe kapcsán azt mondta, sokkal fontosabb az, hogy jó kormányzást végezzen a városban, mint hogy ellenzékieskedjen.

„A főváros semmilyen módon nem fog hozzájárulni a Lokál terjesztéséhez” – mondta Karácsony. De azt nem tudja pontosan, a BKV és a Lokál között milyen szerződés van, ezt meg kell nézni és fel kell bontani Karácsony szerint.
Már az első ülésen módosítják majd a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy olyan épület ne épüljön, ami nem kapta meg még az engedélyt. A többi felújítási munka, fásítás mehet Karácsony szerint, de új és több épületre nincs szükség. De kérdés itt, hogy a kormány átírja-e, és ha igen, hogyan a városliget törvényt.

Gy. Németh Erzsébet 99 százalék, hogy alpolgármester lesz. 3 vagy 4 alpolgármester lesz, de ebben a kérdésben türelmet kér Karácsony.

Budapesti cégeknél nem politikai kinevezés lesz, hanem pályáztatás. Karácsonyék minden cég vezetésére nyilvános pályázatot írnak ki majd.

Színházak kapcsán arról beszélt a főpolgármester, hogy mindenki töltse ki a mandátumát, és nyilvános pályázatok után lehessen választani. A fővárosnak viszont saját forrásból a színházakat kompenzálni kell, a TAO elvétele miatt, bár Karácsony megjegyezte, itt nem szeretne összeget ígérni, mert elég sok pénzt vettek el a TAO-val..

„A Lánchíd felújítása tesztüzem arra, hogy megnézzük, milyen ha nincs kocsi a hídon, nézzük meg, és utána döntsünk róla” – mondta a politikus.

Az első munkanap kérdése lesz, hogy mi lesz a Lánchíd közbeszerzésével. Hétvégenként lezárják a pesti rakpartot, és visszaadják a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, de kérdés, ezután hogy lehet ebből tovább menni. A budai alsó rakpart tehermentesítése nehezen megoldható, de hosszú távon Karácsony szerint ezt is meg kell oldani. Belváros autómentesítését apró lépésekkel kell megtenni, mint az alsó rakpart lezárása, bizonyos utcák egyirányúsítása. Ha van elegendő P+R parkoló, akkor bevezetné a dugódíjat átmenetelig, majd egy budapesti népszavazással döntenének a véglegesítésről.

A hajléktalan kérdésről Karácsony azt mondta, az utcai szociális munka az egyik legfontosabb; a sok kerületi baloldali győzelem kapcsán azt reméli, több forrás jut majd erre, a ciklus végére pedig sokkal kevesebb hajléktalan ember lesz az utcán.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton