Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit jelent a magas részvétel, és kinek jó?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szegény magas részvételi arány is nagyjából már arra a szintre jut, mint az ellenzéki összefogás. Az ellenzéki közvélemény megváltóként kezeli a magas részvételt. Pedig ez nincs így.

A magas részvétel ugyanis valamihez képest magas, és nem mindegy, mit jelent a tartalma. Esetünkben például a 13 órás adatok alapján azt látjuk, hogy az előző önkormányzati választáshoz képest magas a részvétel, és a korábbi önkormányzati választásokkal kb. egy szinten van, de inkább a felsőbb tartományban. Viszont az, hogy a végső részvétel rekordarányú legyen, nem tűnik most valószínűnek.

Csakhogy ezt a magas részvételt nem szabad összetéveszteni például az országgyűlési választás magas budapesti részvételével. Ugyanis annál ez most sokkal alacsonyabb. Tehát az akkor elsöprő ellenzéki budapesti többség (amelyet a külön induló pártok miatt nem hozott nagy budapesti ellenzéki győzelmet), nagyon messzinek látszik.

De az se mindegy, hol magas a részvétel. Ha például inkább a nagy fideszes szavazói számmal rendelkező helyeken magas a részvétel, például Budapesten a XVI. vagy a XVII. kerületben, akkor az a magas részvétel inkább Fidesz-sikert jelez előre.

Persze két kerületből, sőt akár 4-5 kerületből vagy városból sem érdemes még tanulságot levonni, illetve ebben a számítási modellben is bőven lehetnek hibák. Zuglóra és az ottani magas részvételre nézve például nagyon nem egyértelmű, hogy Karácsony főpolgármesteri kampánya miatt mentek el többen szavazni, vagy jól sikerült az ellenzéki mozgósítás, vagy inkább pont a fideszes sikerült jól, sőt ezeknek akár a keveréke is lehet.

A nyolcadik kerületi számokat és a nyolcadik kerületi önkormányzati rekordrészvételt nézve például valószínű, hogy az ellenzék és a kormánypárt is jól mozgósít ebben a kerületben.

Illetve minden ilyen számolásban ott van az elmúlt napok bizonytalansága, hogy mit hozott a szavazóknál a Borkai-ügy.

Azt, hogy mit jelentenek a részvételi adatok, leginkább este 8 után fogjuk majd megtudni.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán