Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utolsó körös lejáratások: ismeretlen számról terjesztenek hazugságokat Baranyi Krisztináról

Ez a cikk több mint 4 éves.

5 nap van az önkormányzati választásokig, érezhetően felpörögtek az események.

Van, akit naponta kétszer is felhívtak az utóbbi időben egy ismeretlen, és igencsak érdekes telefonszámról, a hívó mondanivalója többnyire ugyanaz volt: különféle hamis állítások a IX. kerület ellenzéki polgármester-jelöltjéről, Baranyi Krisztináról.

Baranyi a Mércének elmondta: a mai napon is többen jelezték már neki, hogy ugyanarról a telefonszámról hívogatják őket, és olyan állításokkal támadják, amelyeket korábban is megcáfolt, és semmilyen valóságalapjuk nincsen (például azzal, hogy nem járt testületi ülésekre, vagy éppen hogy 70 millió forintos lakásban lakik).

Baranyi szerint az utóbbi időben újra meg újra ugyanezekkel a fals információkkal igyekeznek lejáratni, nem csak telefonhívások formájában, de szórólapokon is.

Ahogy azt mi is megírtuk a múlt héten, egy Facebook-oldalon még azzal is meggyanúsították, hogy szögekkel átszúrt szalámikat dobál el az utcán, hogy a kutyák megegyék azokat (különös módon miután a médiában pörögni kezdett ez a hír, az oldal eltávolította a posztot).

Külön érdemes megjegyezni, hogy a lejáratókampány egyik már-már humorosnak is felfogható elemeként Baranyi plakátjaira (aki többek közt aktívan részt vett a ferencvárosi parkolási maffia leleplezésében) „Parkolási csaló!” feliratot ragasztgatnak éjszaka.

Baranyi azt is elmondta: utánanézett annak, hogy a szám, amiről hívogatják az embereket, hova tartozik. Mint kiderült, nomadikus, vagyis nem helyhez kötött, internet alapú (VoIP) vezetékes telefonszámokról van szó, amelyekről többen is jelezték, hogy visszahívni nem lehet őket, de ha felveszik, többnyire a kormányt támogató, és az ellenzéket lejárató tartalmú szöveget hallgathatnak meg.

Érdekesség, hogy a Demokratikus Koalíció is hasonló tapasztalatról számolt be: közleményben jelezték, hogy több XVI. kerületi lakó is beszámolt nekik arról, hogy a napokban az ellenzék közös polgármesterjelöltjét, Nemes Gábort közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató telefonhívásokkal keresték meg őket.

A hívás során negatív jelzőkkel illetik a jelöltet, és azzal a kérdéssel végződnek, hogy a megkeresettek a Nemes Gáborra, vagy a Fidesz jelöltjére fognak-e szavazni -írta a DK.

A Demokratikus Koalíció  úgy fogalmazott: elutasítják, hogy lejárató, negatív tartalommal zaklassák a szavazókat.

Címlapkép: Baranyi Krisztina / Mérce