Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánynak nem haszontalan új munkahelyekbe kellene ölnie az állami forrásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nagyjából 200-250 ezer fős munkaerőhiány van ma Magyarországon

– nyilatkozta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Világgazdaságnak.

Ez deficitet jelent a cégeknek, akik így nem tudnak fejlesztéseket megvalósítani, éppen ezért a  növekedés érdekében a kormánynak nem a munkahelyteremtésre kellene pénzt költeni, hanem a munkaszervezés hatékonyságának növelésére.

Rolek szerint egyre nagyobb piaci igény van beruházásokra a munkaadók részéről, és ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság jól teljesít. Ugyanakkor a fejlesztések a jelenlegi helyzetben egy ördögi kört szülnek: az újítások új munkahelyeket teremtenek, viszont a munkaerő hazai kínálata továbbra is szűkül, így végül csak még jobban nő a munkaerőhiány.

Az MGYOSZ alelnöke azt is hozzátette, Magyarország demográfiai helyzete miatt ez még így lesz az elkövetkezendő 20-25 évben, így meg kellene tanulnunk együtt élni ezzel a jelenséggel.

Az interjúból kiderül, hogy a problémát megoldhatná a munkaerő-kereslet szűkítése. Rolek szerint sokkal differenciáltabb beruházástámogatási politikai kellene, és be kellene látni, hogy állami és uniós forrásokból több munkahelyre már nincs szüksége Magyarországnak. Ilyen módon csak akkor kellene létrehozni új munkahelyeket, ha az nagy hozzáadott értéket előállító, relatíve kisebb létszámigényű ágazatban történik. Hozzátette, ettől még nem a nagy munkaerőigényű szektorok támogatásának csökkentését szorgalmazza, viszont azokat a pénzeket jobb lenne hatékonyságnövelésre fordítani.

„Ezt az elvet kellene érvényesíteni a kormányzati támogatási politikában, illetve az európai uniós források elosztásánál” – mondta.

A munkaerőhiány ma már szinte minden ágazatot érint az országban, a kormány mégsem akar reagálni erre a súlyos problémára. A Magyar Szakszervezeti Szövetség júniusban figyelmeztetett arra, hogy a 2020-as költségvetés nagyon problémás az alacsonyabb béremelkedés (a szükséges 15% helyett 8,5%), a csökkenő szakképzési és felnőttképzési támogatások és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapra mért megszorítások miatt. A MASZSZ szerint azzal, hogy a kormány visszafogja a béremelkedés ütemét, elszalasztják az esélyt a munkaerő megtartására.

„Jól jellemzi a kormány szemellenzős gondolkodását a munkaerőhiány kezelésére az a tény, hogy egyetlen helyen említik meg ezt a problémát a jövő évi büdzsében, és ennek kapcsán is egy idei intézkedést hoznak fel megoldási javaslatként. Ez pedig a belső elvándorlást támogató munkásszálló-építések támogatása” – állt a júniusi közleményben.

Hozzátették, a belső elvándorlásra ösztönzés sem támogatható javaslat, ugyanis ez elnéptelenedő országrészekhez vezethet.

Ahogy arról a Mércén már többször beszámoltunk, a munkaerőhiány nemcsak a gazdasági fejlődést fogja vissza, de a munkavállalók életében is rengeteg problémát okoz.

Júliusban írtuk meg, hogy egyre több a nyugdíjas munkavállaló, míg a Profession.hu augusztusban készített felmérést, amelyből kiderült, hogy a munkavállalók 48%-a túl kevésnek tartja a kivehető szabadnapok számát, miközben a válaszadók 17%-a a szabadsága 60%-át nem tudta felhasználni, részben az elvégezendő munka mennyisége, részben a helyettesítés megoldatlansága miatt.

via Világgazdaság / Mérce