Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszes polgármester az ellenzéki képviselőről: „Kapjon valamit egy pályázatban, csak hagyjon minket dolgozni!”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tovább gyűrűzik az a tiszafüredi helyi politikával kapcsolatos botrány, amelyek első állomásaként Oroján Sándor egri fideszes önkormányzati képviselő beszélt egy kiszivárgott hangfelvételen meglehetős leplezetlenséggel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének függőségi mechanizmusairól.

A konkrét eset, amelyhez mondandója kapcsolódott, az Tiszafüred fideszes polgármestere, Ujvári Imre és egy helyi ellenzéki politikus, korábban Tiszafüreden jegyzői pozíciót is betöltő Spisák György közti ellentét volt, amelyről az Egri Ügyek nevű lap szerint vélhetően most maga a polgármester beszél egy újabb felvételen. Az Egri Ügyek szerint a most közölt részlet ugyanabból a beszélgetésből származik, amelyből a néhány nappal ezelőtt publikált Oroján-beszédet is kivágták. A lap azt írja: a beszélgetés tavaly zajlott, Spisák pedig – aki az idei választáson a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa színeiben indul Ujvári ellen – akkor még egy másik településen a közigazgatásban dolgozott.

A Spisák-ügy előzményeit már az első hangfelvétel kapcsán is felidézte az Egri Ügyek: korábban az Átlátszó írta meg, hogy 2012-ben véglegesen megromlott a viszony a település Spisák , valamint a városi közgyűlés, többségben lévő fideszes képviselői között. A képviselő-testület jogellenesen felmentette a jegyzőt, de Pintér Erika polgármester visszahelyezte. Azonban a 2014-es önkormányzati választásokon a Fidesz jelöltje, Ujvári Imre lett Tiszafüred polgármestere, aki két hét múlva is felmentette Spisákot. Csakhogy mindezt törvénytelenül tette, emiatt a bíróság végül mintegy 7 millió forintot ítélt meg a kirúgott jegyzőnek.

A kedden nyilvánosságra hozott felvételen arról értekeznek a fideszesek, hogy hogyan és mit kellene tenni Spisákkal, aki a kontextusból kivehetően szálka a kormánypárti politikusok szemében, hogy ő végül ne az ellenzéki tábort erősítse. (Emlékezetes, hogy a „sorozat” első részében Oroján Sándor azt is kifejtei, hogy a kormánypáeti politika szerves része, hogy „szeretnék az árkokat betemetni, akit lehet, áthúzni erre az oldalra, mindenkit, aki idomul”.)

A tiszafüredi polgármester, Ujvári most arról mesél, hogy a Fidesz hogyan környékezi meg azt, akit ellenfélnek tekint, és milyen lehetőségek merülhetnek fel azért, hogy átállítsák vagy legalábbis semlegesítsék az ellenzéki politikusokat:

„Három éve erről beszélünk vele. Négyszemközt is leültem akkor vele. De ő azt mondta, ő azért akarja megtartani a képviselőséget, mert ő nem lát arra garanciát, hogy amikor, hogy akkor mi nem bántjuk a családját. Amikor mondtam neki, Gyuri, ha kell, akkor én leírom, tehát amit mondtál, hogy nyilatkozzon ő is, hogy lenyilatkozza, hogy lemond, és nem indul el polgármesternek, és hagyjuk őt békén, én meg lenyilatkozom itt akár nyolc vagy tíz tanú előtt, hogy én békén hagyom őt is meg a minden. És akkor így nem is kéne (…), mert tavaly vagy tavalyelőtt ezt megteszi, akkor is én ezt aláírtam volna, meg ő is, akkor nem így néznénk ki, (…) meg tavaly se (…). És akkor ti is látjátok, hogy nem az a szándék vezérel bennünket, hogy mi most mindenáron őt kicsinálni. Egyszerűen azt akarjuk, hogy hagyjon bennünket békén, hagyjon dolgozni. (…)

Mert ha az anyagi oka számít, akkor még az sincs ellenemre, hogy kapjon valamit egy pályázatban, például egy megbízási szerződéssel vagy valamivel.”

Ebből láthatjátok, hogy nem az a célunk, hogy őt ellehetetlenítsük. Akár vonuljunk ki ebből a történetből úgy, hogy egy forinttal ne kapjon kevesebbet, de világosan el kell dönteni, hogy ő politizálni akar, vagy köztisztviselő akar lenni.

Mint a mellékelt ábra mutatja, a próbálkozás sikertelen volt, Spisák nem mondott le és október 13-án ő lesz a jelenlegi fideszes polgármester kihívója Tiszafüreden.

(Egri Ügyek)