Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német kormány felvizezte az ország klímavédelmi törvényét, még a 2015-ben tett vállalásaikat se teljesítik

Ez a cikk több mint 4 éves.

A német kormány új klímavédelmi törvénytervezetében alaposan fel lettek vizezve az ország korábban tett vállalásai, írja a Spiegelre hivatkozva a Süddeutsche Zeitung és a Deutsche Welle. Az ebből fakadó elletétek tovább veszélyeztethetik az eleve labilis nagykoalíciót a konzervatív CDU/CSU szövetség és a Szociáldemokrata Párt (SPD) között, aminek több vezető politikusa már jelezte egyet nem értését a vállalások gyengülése kapcsán.

A tervezet, amit várhatóan a héten fog a kormány elfogadni,

többek közt a széndioxid-kibocsátás 2040-re ígért csökkentésének mértékét vágja meg, továbbá elveti azt a korábban tett vállalást, hogy Németország 2050-re karbonsemlegessé válik

– ehelyett csupán azt köti ki, hogy az ország törekszik majd ennek a célnak az elérésére. A német kormány először márciusban vitázott a törvényről, az akkori tervezetekben még sokkal radikálisabb vállalások szerepeltek, ennek ellenére klímaaktivisták már azokat is elégtelennek ítélték.

A mostani tervezetet Karl Lauterbach, az SPD egyik elnökjelöltje (a pártban épp tart az elnökválasztási folyamat, miután Andrea Nahles korábbi elnök még júniusban, az EP-választási kudarcot követően lemondott) Twitteren „fogatlan tigrisnek” nevezte. A politikus szerint az SPD „nem állhat a történelem rossz oldalán”.

Lauterbach posztját az SPD másik balos elnökjelöltje, Ralf Stegner újraposztolta. Mindketten a pártnak ahhoz a szárnyához tartoznak, amely szkeptikusan áll a jelenlegi  nagykoalícióhoz.

A Zöldek országgyűlési frakcióvezetője, Britta Hasselmann szerint még a törvény korábbi verziója se tudta volna kielégíteni a párizsi egyezményben tett vállalásokat, ez az új változat meg még annyira se.

Nem nagyon lehetett volna rosszabb időpontra időzíteni a tervezet nyilvánosságra kerülését: az Extinction Rebellion nemzetközi klímaaktivista szervezet hétfőre nagyszabású akciókat tervezett világszerte, többek közt Berlinben is, ezek hétfőn kora reggel meg is kezdődtek. Az aktivisták a Győzelmi oszlop körüli utcákat elfoglalták, ezzel feltartóztatva a reggeli forgalmat. Merkel kancelláriájának vezetője, Helge Braun elítélte a tüntetők módszereit. Szerinte közös cél, hogy a párizsi egyezményben elfogadott vállalások teljesüljenek, de az utak blokkolása „veszélyes” módszer.

Az új német klímavédelmi törvény azért különösen érdekes, mert néhány héttel ezelőtt az ENSZ klímacsúcson Németország még tartotta magát a 2050-es karbonsemlegességi célhoz. A német vállalások enyhülése pedig az ország EU-n belüli vezető szerepét tekintve negatívan hathat ki a többi uniós tagállam célkitűzéseire is.