Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

100 zsidó tudós ítélte el, hogy Trumpék antiszemitázással intézik el az Izrael-kritikát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyílt levelet fogalmazott meg több mint 100 zsidó tudós Amerikában, amelyben az Oktatási Minisztériumon keresztül követelik az amerikai elnöktől, hogy fejezze be azt a gyakorlatot, amelynek során egyetemekre helyeznek nyomást arra nézve, hogy vegyék ki az Izrael politikáját bíráló órákat a kínálatukból.

A minisztériumi leiratok forrásmegvonást helyeznek kilátásba arra az esetre, ha nem történik meg a tantárgykínálat-módosítás.

A Betsy DeVos oktatási miniszterhez címzett levél megfogalmazására azért került sor, mert a North Carolina-i Duke Egyetem ellen vizsgálatot indított az általa vezetett minisztérium egy közel-keleti, Gázai övezeti politikával kapcsolatos konferencia miatt (ezt az egyetem szervezte), amelyen a miniszter szerint – bár több híres szakértő is felszólalt a programon – súlyos Izrael-ellenesség, illetve antiszemita retorika volt tapasztalható.

Bár a forrásmegvonással való fenyegetés formálisan nem emiatt az eset miatt történt, a nyílt levél megfogalmazói oksági viszonyt feltételeznek a két eset között.

A többek közt Judith Butler és Noam Chomsky által is aláírt levél erősen elítéli a minisztériumi vizsgálatot, „alaptalannak és antidemokratikusnak” titulálva azt, és azzal vádolja a DeVos által vezetett minisztériumot, hogy „az antiszemitizmustól való félelemre játszik, miközben felhasználja a zsidókat és félelmeiket az antiszemitizmustól elnyomó politikájának alátámasztására.”

„Az Oktatási Minisztérium egy Gázával kapcsolatos konferenciának a megtámadásával riasztó hatással van a szólásszabadságra az egyetemi kampuszokon.”

– mondta Lara Friedman, a Közel-Keleti Békéért Alapítvány elnöke, aki szintén felszólalt a múlt márciusban rendezett konferencián.

Charlotte Rosen, a Northwestern University doktorandusza és a levél egyik fogalmazója szerint a minisztérium vizsgálata „cinikus felhasználása” a zsidóságot ért történelmi traumának, valamint arra irányuló törekvés, hogy megregulázzák az izraeli politikáról zajló párbeszédet, és elhallgattassák a már amúgy is kiszorított hangokat azzal kapcsolatban.

A Mércén nemrég Tamás Gáspár Miklós írt a hazai és nemzetközi jobboldali tendenciáról, ami azt mutatja, hogy a zsidóságra egyes országok jobboldali vezetői muszlimellenes politikájuk megvalósítása során mintegy szövetségesre számítanak.

(972mag.com)
Címlapkép: Wikimedia Commons