Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Negyedmilliós nyomravezetői díjat ajánlott fel Márki-Zay Péter a választási csalások leleplezőinek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Esetenként 250 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester egyesülete, a Tiszta Vásárhelyért azoknak, akik „jogerős ítélettel végződő” választási csalási ügyet jelentenek be nekik.

A felhívás az Egyesület Facebook-oldalán is megjelent, és úgy fogalmaz:

„Bizonyára alaptalan a feltételezés, hogy egyesek állásuk elvesztésével fenyegetve, vagy 10 ezer forintot ígérve vásárolnak szavazatokat, de hogy fel se merüljön a csalás, ezennel egyenként 250.000 azaz kettőszázötvenezer összesen 1.000.000 azaz egymillió forint JUTALMAT ajánlunk azoknak, akik jogerős ítéletet eredményező BIZONYÍTÉKOT (kép- és hangfelvétel) szolgáltatnak a 2019 október 13-i, hódmezővásárhelyi önkormányzati választáson egy esetlegesen elkövetett VÁLASZATÁSI CSALÁS ügyében.”

A közlemény a felhívás után hasznos tanácsokkal is ellátja azokat, akiket esetleg szavazatuk megvásárlására kényszerítenének a választás napján. Például azt javasolják, több x-szel szavazzanak érvénytelenül (miután lefotózták a kérdéses, szavazatát megvásárolni igyekvő jelöltre adott x-et), kérhetnek új szavazólapot, avagy pályázzanak a jutalomra először úgy, hogy a szavazatért ígért pénz összegét és kifizetés jövőbeni helyét közlik az egyesülettel.

A felhívás még azzal a lehetőséggel is számol, hogy egy bejelentő több jogerős ítélettel végződő, ilyen esetre is fényt derít, ebben az esetben a szerencsés bejelentő számára ítéletenként fizetnek ki 250.000-et, öszesen maximum egymillió forint összeghatárig.

Márki-Zay Péter a Mércének elmondta, rengetegen jelzik számukra a helyiek közül, hogy szerintük megkérdőjelezhető eszközökkel kampányol ellenfele, a fideszes Grezsa István. Említette például, hogy Grezsa, aki elektromos rollerkölcsönzőt ígért a városiaknak, kiskorúakat „Szavazz Grezsára!”-feliratú láthatósági mellénnyel küldött volna ki rollerezni.

Egy általános iskolai tanárnő pedig azt jelezte felé, hogy diákjai az órán összevitatkoztak, mivel elmondása szerint

„a makóiaknak tízezer forintot ígértek egy kormánypárti szavazatért, míg Vásárhelyen csak ötezret.”

Azt is megemlítette, hogy az önkormányzatival egy időben tartandó nemzetiségi választásokon a roma önkormányzat vezetéséért őt támogatva indul el egy egykor a Fidesz mellett álló jelölti csoport, és a velük szemben a most Grezsát támogató csoport is használ egyes értesülések szerint nemtelen eszközöket szavazatszerzésre.

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy negyedmilliós nyomravezetői díját azoknak ajánlja, akiknek „ötezerért megvehető a szavazata”, úgy válaszolt, a jutalommal:

„A tisztesség útjára lehet terelni azokat a legszegényebb szavazókat, akiknek amúgy megvásárolnák a szavazatát.”

Márki-Zay Péter országos meglepetésre, 2018 február 25.-én, 16%-kal nyerte meg a Hódmezővásárhelyen Almási István polgármester halála miatt kiírt időközi polgármesterválasztást. Az akkori kampányban a Mérce beszámolt arról, hogy a Közös Ország Mozgalom városba érkező, Márki-Zayt jelöltként segítő szavazatszámlálóit furcsa időpont-változással zavarta össze az akkori önkormányzat, majd helyszíni tudósításban is jeleztük, már akkor önszerveződő „brigádok” alakultak ki Márki-Zay mellett, akik a kormánypárt esetleges szavazatvásárlásait kívánták lebuktatni.

Akkori győzelme ellenére Márki-Zay polgármesternek az elmúlt másfél évben egy fideszes többségű vásárhelyi közgyűléssel kellett együtt kormányoznia, így tehát mostani választási kampányban nem csak városvezetői széke megőrzéséért szállt ringbe, de szeretné, hogy egyesülete önkormányzati képviselői jelöltjei a városházi többséget is megszerezzék neki.

Ellenfele Grezsa István fideszes önkormányzati képviselő, aki az előző, 2018-as polgármesterjelölt, az ugyancsak fideszes Hegedűs Zoltán visszavonulása után mérkőzhet most, október 13-án meg Márki-Zayval.

A város régi polgármestere és újraválasztott országgyűlési képviselője, Lázár János volt miniszter nemrég a vásárhelyi Rádió 7-ben kritizálta Márki-Zayt, mint aki polgármesterként nem működik együtt a fideszes kormányzattal. Ellenpéldaként idézte Botka László szegedi szocialista polgármestert, aki viszont szerinte igen. Szavaiból a Fideszen belül tegnap vita is keletkezett, miután Kubatov Gábor kritizálta a kormánymédiában Lázárt a Botkát dícsérő szavai miatt.

Címlapkép: Mérce