Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mexikói gyárát is bezárta a General Motors, nehogy a dolgozók támogassák amerikai kollégáikat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tizenkilencedik napja tart a sztrájk a General Motors (GM) autóipari óriásvállalat Egyesült Államokbeli üzemeiben, a nagyjából 50 ezer dolgozó szervezett akciója pedig már nemcsak súlyos pénzügyi károkat okoz a cégnek, de határokon átívelő hullámokat is generál.

A General Motors mexikói lányvállalata kedden jelentette be, hogy határozatlan időre felfüggeszti a Silao városbeli üzemét, az ott dolgozó kb. hatezer dolgozót pedig szabadságra küldi. A telephelyen sebességváltók, motorok összeszerelése zajlik általában, de évente 400 ezer pickup autót is itt szerelnek össze.

A cégvezetés hivatalos indoklása szerint az üzem bezárására az USA-ban zajló sztrájk miatt fellépő alkatrészhiány miatt kerül sor. Hasonló okokból egy kanadai telephely, a maga 3200 dolgozójával már korábban bezárt.

Az EFE spanyol nyelvű hírügynökség azonban tudni véli, hogy nem csupán az alkatrészhiány miatt szünetelteti a cégvezetés a Silao üzembeli termelést. A hírügynökségnek több dolgozó is arról számolt be, hogy a helyi hivatalos szakszervezettel szembemenve többen szervezkedni kezdtek azért, hogy kifejezzék szolidaritásukat sztrájkoló amerikai kollégáikkal – például a sztrájk miatti túlmunka megtagadásával. Az EFE szerint a dolgozók kifogásolták, hogy a cégvezetés több társukat is kirúgta emiatt.

Egy közleményben a dolgozók azt írták, tárgyalásban vannak a United Auto Workers (UAW) szakszervezettel – vagyis az amerikai sztrájk koordinálóival -, hogy az igazságtalanul kirúgott mexikói dolgozók újraalkalmazása is kerüljön be a sztrájkkövetelések közé, és arról is folyik ötletelés, hogyan részesülhetnének a Silao üzem dolgozói az UAW sztrájkalapjából

A GM Mexikó cáfolta hogy egy eseteleges munkásszerveződés megakadályozása érdekében függesztették volna fel a termelést, ám arra is figyelmeztettek: az UAW sztrájkalapjából mexikói dolgozók semmiképp nem részesülhetnek. Vagyis érdemben elismerték, hogy legalább tudomásuk van az amerikai és mexikói dolgozók közötti kapcsolatfelvételről.

A General Motors amerikai dolgozói szeptember 16-án kezdték meg a sztrájkot, melyhez foghatóra 13 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. A dolgozók magasabb béreket és méltányosabb részesedést kérnek a megtermelt profitból.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az elmúlt két és fél hétben az amerikai rendőrség több sztrájkolót is letartóztatott. Ugyanakkor a dolgozók közötti szolidaritás jeleit is láthattuk: több szakszervezet, például az, melynek tagjai az autókat leszállító kamionok sofőrjei, tiszteletben tartják az UAW sztrájkját, és vontatóikkal nem haladnak át a raktárak és gyárak körül fenntartott vonalakon, ahogy a gyárak területén dolgozó építőmunkások közül is sokan letették a munkát.

A J. P. Morgan befektetési bank hétfői elemzése szerint a GM-nek a sztrájk eddig 1 milliárd dollárjába került. Kristin Dziczek, a Center for Automotive Research autóipari NGO alelnöke az Associated Press-nek elmondta: a Silao üzem termelésének felfüggesztése újabb nyomást helyez a vállaltra, hogy állapodjon már meg a sztrájkoló munkásokkal.

A demokrata párti elnökjelöltek sorra vállaltak szolidaritást a sztrájkolókkal, megfordult köreikben Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Joe Biden és Kamala Harris is.

(via EFE, Associated Press, CNBC)