Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betiltották az arc eltakarását Hongkongban, fokozódhat a helyzet a városban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több bank és bevásárlóközpont is bezárt Hongkongban, valamint a metrót is leállították, miután bekeményítettek a tüntetők Hongkongban. A demonstrálók azután vonultak utcára, miután Carrie Lam, a város vezetője bejelentette: betiltják a maszkok viselését nyilvános gyülekezések alkalmával. A tiltást azonnal életbe lépő, sürgősségi rendeletként fogadták el.

A maszkok betiltása természetesen a kormány újabb próbálkozása volt arra, hogy az egyre eszkalálódó tüntetéssorozatot megállítsák valahogyan – viszont az elmúlt négy hónapban, amióta a tüntetések tartanak, Carrie Lam mindössze egy engedményt tett: eltörölték azt a kiadatási törvényt, ami miatt a demonstrációk eredetileg elkezdődtek. Azóta a tüntetők több követelést is megfogalmaztak, amelyek között a demonstrálók ellen bevetett rendőri brutalitás kivizsgálása is szerepel; így nem túl valószínű, hogy a masz tiltása visszavetné a forradalmi kedvet.

Lam arra is felhívta a figyelmet, hogyha ez így folytatódik, kénytelenek lesznek durvább rendeleteket is bevezetni, például kijárási tilalmat elrendelni, valamint a novemberi választásokat is készen állnak elhalasztani.

A tüntetők rögtön a törvény életbelépése után vonultak utcára – két metrómegállót is felgyújtottak, valamint több, Kína-párti üzlethelyiséget is megrongáltak, mire a rendőrök könnygázzal támadtak rájuk. Egy 14 éves diákot combon lőttek; azóta a kórházba szállították, kritikus állapotban.

Liu Hsziao-ming kínai nagykövet a kialakult helyzettel kapcsolatban azt nyilatkozta a BBC-nek:

„Ha a Hongkongban kialakult szituáció kezelhetetlenné válik, a kínai kormány nem fog csak úgy tétlenül ülni és bámulni.”

Hozzátette: egyelőre még kontroll alatt van a szituációt, valamint nagyon bíznak Lamben és a kormányban.

A tüntetés itt követhető élőben:

Címlapkép: Kép: Twitter